Innovació ambiental: combustible sense petroli

Per: Deyanira García

L’emergència climàtica ha tingut un impacte significatiu en diversos aspectes de la societat, l’economia i la política. 

La consciència sobre la gravetat de la crisi climàtica ha augmentat considerablement en els darrers anys. És per això que també s’han implementat polítiques més estrictes i s’han establert objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

En aquest sentit, els vehicles elèctrics suposen l’alternativa principal. Però la innovació tecnològica no s’ha estancat només en la seva fabricació, sinó que ha fet un pas més enllà per idear combustibles que també siguin respectuosos amb el medi ambient. 

Una de les empreses que fa anys que n’està conscienciada i que crea biocombustibles és Repsol. Ara, aquesta empresa eleva la seva aposta llançant al mercat una benzina sense petroli i neutra en CO, vàlida per a tota mena de vehicles.

Característiques de la benzina sense petroli

Al Repsol Technology Lab, laboratori situat a Móstoles (Madrid), han estudiat la manera de fer una benzina per mitjà de residus renovables barrejats amb hidrogen verd com a matèria primera. Principalment, els residus provenen de la biomassa, de la indústria alimentària i de l’oli de cuina utilitzats. Tècnics destaquen que amb 0,9 litres d’oli usat es pot fabricar fins a 1 litre d’aquesta benzina sense petroli.

La benzina produïda, com ja s’ha dit, és apta per a cotxes, camions i motos, i aquests vehicles la poden utilitzar sense haver de modificar prèviament els seus motors. A més, segons indica Repsol, les emissions de CO2 són neutres, és a dir, només s’expulsa òxid de nitrogen (NOx) per l’escapament.

Actualment, aquesta benzina sense petroli i neutra en CO, anomenada benzina 100% renovable, només està disponible en tres benzineres de la Comunitat de Madrid i se suma a l’oferta del dièsel renovable que ja s’estava produint. 

Amb aquesta innovació, es demostra que hi ha alternatives per no dependre del petroli i es marca un camí a seguir per assolir les 0 emissions a l’atmosfera amb els vehicles.