Les lesions més freqüents per no lligar correctament el nen a la cadireta

Por: RACC Blog

Tots sabem que portar la canalla al cotxe és una gran responsabilitat, encara que de vegades les presses juguen males passades. Però no hi ha excuses, l’única manera de portar-la assegurada és utilitzant els sistemes de retenció infantil (SRI, més coneguts com a cadiretes) i complint estrictament la normativa, que malauradament és desconeguda per bona part dels conductors.

La correcta utilització de les cadiretes redueix en un 90% la mort de canalla en accident de cotxe, i les lesions en un 90%. Aquestes dades són impressionants i han de fer reflexionar.

Els riscos més comuns d'un mal ús de la cadireta en el cotxe

Característiques diferents

Tal com recorda un estudi del RACC amb la col·laboració de Jané (vegeu vídeo), el cap d’un nen és més gran que el d’un adult. Aquesta dada, que en principi sembla que no tingui importància, és en realitat determinant, perquè en cas d’accident les conseqüències per al nen són més greus, perquè entre altres coses, varia el centre de gravetat.

Lesions per edats

Les franges per edat determinen diferències en les conseqüències de les lesions per accident.

Fins als 2 anys:
Els més petits tenen el seu punt més feble al coll; això és perquè la columna vertebral és encara molt fràgil i, a més a més, la desproporció entre cap i cos és més gran que a l’altra gent. Per això, has de tenir en compte aquest aspecte i preocupar-te perquè l’SRI protegeixi especialment aquesta part.

De 2 a 4 anys:
El cap és en aquesta franja d’edat el punt feble del nen o nena. Les vèrtebres que subjecten el cap són encara tendres i en cas de desacceleració brusca en una col·lisió frontal no suporten l’impacte si no estan convenientment subjectades.

De 4 a 10 anys:
En els nens i nenes de fins a 10 anys el major risc en cas d’accident és el d’una hemorràgia interna o una lesió abdominal. Els seus òrgans no estan subjectats del tot a l’estructura muscular, i en conseqüència un impacte pot afectar un o més d’un òrgan.

Quan anem amb cotxe, seguir els consells de seguretat viària i complir les normes és obligatori, però hem d’estar especialment atents en el cas dels infants, a causa de la fragilitat del seu cos i a la seva indefensió.