L’infoentreteniment, el món al teu abast des del cotxe

Por: RACC Blog

L’infoentreteniment en tota la seva extensió està entrant de ple a l’interior dels cotxes. Tot i que els vehicles “connectats” són relativament recents, la seva força és ja imparable i els compradors tenen cada vegada més en compte les possibilitats de connexió.

Van començar les marques premium i ara la resta de fabricants ja ofereixen moltes de les prestacions dels smartphones a la major part de la gamma dels seus vehicles, perquè la interacció és cada vegada més gran. Fa molts anys la ràdio, després els CD, més tard les entrades d’USB amb les quals ja podíem escoltar durant hores la música gravada, o parlar per telèfon amb el mans lliures van ser els precursors de l’infoentreteniment. Però això ha quedat molt superat en aquest món cada vegada més avançat tecnològicament. Ara rebre correus electrònics i notícies d’interès o tenir accés a les xarxes socials ja és una realitat.

infoentreteniment

Cada vegada més prestacions

A la pantalla del nostre vehicle (que a poc a poc serà tipus tauleta, com ja passa al Tesla Model S) podem comprovar l’estat del vol que hem d’agafar o si el tren que esperem arribarà a l’hora. La informació del trànsit és en temps real, i ja se’ns ofereixen rutes alternatives per evitar embussos.

És ja una realitat preparar una ruta com més ens convingui des de casa al nostre ordinador i després incloure-la al navegador. Podem introduir una imatge que va lligada a unes coordenades perquè el conductor pugui, a través de control de veu o prement la pantalla a “els meus destins”, anar fins al lloc desitjat. I podem tenir ja al nostre abast un nombre gairebé infinit d’emissores de ràdio de tot el món.

És difícil saber fins on arribarà l’infoentreteniment, però les marques, tal com passa en seguretat o consum, s’afanyen a presentar noves propostes cada vegada més interessants. Per a això, tenen com a aliades les grans empreses informàtiques Apple i Google, que s’estan repartint el mercat automobilístic, sense oblidar Microsoft, que no es vol perdre la seva part del pastís i fa les seves propostes amb el “Windows in the car”.

Apple amb el Car Play té a favor la seva forta personalitat, les seves prestacions i la fidelitat dels seus usuaris, però Google té l’as a la màniga del GoogleMaps (i està preparant l’Android Auto), el qual sens dubte és d’interès en el món automobilístic. A més, ja no haurem de comprar actualitzacions del navegador, perquè els mòbils es van actualitzant constantment.

Internet sense límits als cotxes

L’arribada d’internet sense límits s’anirà generalitzant a partir del 2015; els passatgers podran gaudir de tots els avantatges, tot i que el conductor ha de tenir les lògiques restriccions, tal com passa als cotxes que incorporen TV, que s’apaga en posar en marxa el vehicle.

Però arribarà el dia (avui és difícil saber exactament quan) en què la conducció autònoma no serà una raresa, la qual cosa obrirà un nou món d’entreteniment per al conductor. Fins i tot l’ús d’internet representarà un benefici per a aquesta conducció autònoma. Fins i tot BMW ja ha anunciat que els seus cotxes molt aviat podran disposar de càmeres GoPro. Segur que aviat veurem noves propostes prou interessants de la resta de marques, perquè és un univers en constant moviment.

Utilitzar els sistemes amb seguretat

Els volants multifunció i el control per veu permeten una utilització segura d’aquests sistemes, però cal ser molt responsable, no només perquè ens hi juguem una multa, sinó perquè posem en perill la nostra integritat, la dels passatgers i la de la resta d’usuaris de la via.

És a dir, cal acceptar amb naturalitat els nous sistemes de connectivitat als cotxes i gaudir de tot el que ofereixen perquè han vingut per quedar-se i ja no hi ha marxa enrere, però cal tenir en compte que les distraccions són un dels grans enemics de la seguretat viària i cal actuar en conseqüència.

Si bé els defensors de fer servir aquests elements d’entreteniment argumenten que amb el control per veu no hi ha d’haver cap problema, el cert és que les funcions a què tenim accés s’acumulen. Si la manipulació de la ràdio o del navegador ja han estat l’origen de molts accidents, inevitablement tot anirà in crescendo, almenys així ho indiquen alguns estudis. També la Fundació RACC va analitzar fa un temps la distracció dels conductors, amb capítol específic per als sistemes de navegació. De tota manera, encara que com a conductors estiguem sempre molt atents, sempre és millor estar tranquil i, per això, és fonamental tenir una bona assegurança de cotxe que ens protegeixi davant qualsevol possible incident. Com l’assegurança de cotxe del RACC.

Si gaudeixes amb els sistemes avançats d’entreteniment als cotxes i t’interessa el món de les noves tecnologies als vehicles, vine al proper saló RACC de l’automòbil, entre el 9 i el 13 d’octubre davant de l’Illa Diagonal, a Barcelona.