Multes per aparcar en un punt de càrrega

Per: Deyanira García

Cada cop és més habitual que a les carreteres convisquin cotxes amb motor de combustió, elèctrics i híbrids. Aquesta coexistència també pot tenir una altra lectura: com més cotxes, més dificultat a l’hora de trobar aparcament al carrer.

Això pot fer que alguns conductors, desesperats per trobar un lloc on deixar el vehicle, aprofitin alguns espais on l’estacionament no està permès. Els punts de càrrega per a vehicles híbrids endollables i elèctrics són una d’aquestes zones que tenen restringit l’estacionament i, si no compleix aquesta norma, el propietari del vehicle pot rebre una sanció.

Alguns municipis, com Barcelona, ja compten amb unes regulacions municipals en les quals consten les sancions per no fer un bon ús dels punts de càrrega. A més, segons la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, aparcar aquí seria considerat una falta greu, i la sanció arribaria als 200 € de multa.

Places reservades a la recàrrega de cotxes

Aquestes àrees estan indicades amb els senyals S-17 (rectangular amb fons blau i una P blanca al centre), R-307 (senyal de parada i estacionament prohibit) o R-308 (senyal d’estacionament prohibit), acompanyades d’una placa on s’especifiquen les excepcions i, de vegades, el temps màxim de permanència.

Es considerarà que s’està fent un ús indegut i, per tant, susceptible de sanció, si:

  • hi ha estacionat un cotxe amb motor de combustió (dièsel o benzina) o híbrid sense endoll;
  • hi ha estacionat un híbrid endollable o un elèctric, però sense estar connectat a l’endoll, és a dir, sense fer ús del servei;
  • s’excedeix el temps màxim marcat.

Així, només es poden fer servir les places de recàrrega de cotxes quan realment es necessiti carregar el vehicle. Al marge d’això, a Barcelona el temps també està estipulat:

  • les motos de càrrega lenta tenen un màxim de 2 hores;
  • els cotxes de càrrega ràpida només hi podran estar 30 minuts;
  • els taxis PHEV o elèctrics poden estar-hi com a màxim 1 hora.

Per assegurar-se del compliment de la norma, a la ciutat comtal els vehicles endollables que vulguin fer ús dels punts de càrrega han de comptar amb l’app Endolla Barcelona, a través de la qual s’hauran de donar d’alta al servei i podran gestionar i fer el pagament.

Aplicació de la sanció

La multa serà la mateixa per a tots els propietaris dels vehicles que estiguin aparcats en aquesta zona reservada per a la càrrega. També es penalitzarà igual l’excés de temps d’estacionament.

A més de la multa econòmica, sense pèrdua de punts, es pot ordenar la retirada del vehicle i portar-lo a un dipòsit. Els costos aniran a càrrec de l’usuari del cotxe.