Quan superar el límit de velocitat pot costar més de 200.000 euros

Por: RACC Blog

El mes d’octubre passat, la Direcció General de Trànsit (DGT) va difondre el vídeo d’aquest conductor, “enxampat” pels helicòpters Pegasus a 242 km/h. Superar el límit de velocitat en aquesta quantitat es considera delicte.

A Espanya, l’excés de velocitat és un delicte contra la seguretat viària recollit al Codi Penal i amb sancions econòmiques i de pèrdua de punts que depenen de la diferència entre la velocitat permesa a la via i la velocitat de circulació. Si visquéssim a Suïssa o Finlàndia i fóssim multimilionaris, incomplir les normes de trànsit i, molt especialment, superar els límits de velocitat ens podria arribar a costar 50.000, 100.000 o fins a 200.000 euros. Tot dependria del nostre nivell d’ingressos…

Fa unes setmanes, coneixíem el cas de Reima Kuisla, un multimilionari finlandès que va rebre una multa de 54.000 euros per conduir a 103 km/h en un tram limitat a 80 km/h. Una diferència de 23 km/h que li ha sortit molt cara i l’ha portat a iniciar una campanya en xarxes socials contra el sistema d’infraccions de trànsit que s’aplica al seu país.

Multa de 54.024 euros imposada al milionari finlandès Reima Kuisla i compartida per ell a la seva pàgina de Facebook.

Com també passa a Suïssa, l’import de les multes a Finlàndia es fixa en funció de la renda declarada per l’infractor. D’aquesta manera, la fórmula “conductor milionari + cotxe d’alta cilindrada” pot provocar sancions que arriben a multiplicar per cinc la multa de Reima Kuisla.

És el cas del conductor suís que el 2013 va ser sancionat amb uns 250.000 euros per conduir el seu Ferrari Testarossa a 137 km/h per una zona urbana. En aquest cas, a superar el límit de velocitat se li va sumar la sanció per infractor reincident. Una altra multa estratosfèrica va ser la que va pagar el 2003 el també finlandès Jussi Salonoja, amb una fortuna procedent d’un negoci de fabricació de salsitxes. Va haver d’abonar 170.000 euros per circular a 80 km/h en una zona d’Hèlsinki limitada a 40 km/h. L’any anterior havia declarat uns ingressos d’11 milions d’euros.

Encara que n’existeixen menys referències, fins i tot es parla d’una multa de 702.000 euros a un conductor suís per conduir el seu Mercedes SLS a 290 km/h per l’autopista de Berna a Lausanne, amb velocitat limitada a 120 km/h. La recullen tant Motorafondo al reportatge Les multes més cares de la història com el portal nord-americà Patrol-Log.com. Estem parlant de superar el límit de velocitat en 170 km / h.

Encara que al nostre país no s’arriba a aquestes xifres, com a conductors sí que tenim el dret de recórrer les multes de trànsit amb les quals no estiguem conformes. El servei de Recurs de multes del RACC posa a la teva disposició un equip d’advocats especialitzats que fan un seguiment personalitzat de cada cas.