Què cobreix exactament l’assegurança a tercers?

Per: Núria Sales

seguro terceros

A Espanya, tots els vehicles donats d’alta han de disposar d’una assegurança obligatòria per poder circular, norma que s’aplica igual a cotxes, motos, furgonetes i qualsevol altre vehicle de motor. Les companyies d’assegurances posen a disposició dels conductors diferents modalitats que s’adapten a les característiques i les necessitats de cada cas. En aquest article donem resposta a tots els dubtes sobre l’assegurança a tercers com a opció més sol·licitada del mercat, quins avantatges té davant d’altres assegurances i quins danys cobreix en cas d’accident.

Tipus d’assegurança: bàsica, a tercers i a tot risc

Actualment, les asseguradores ofereixen tres nivells de cobertura, de menys a més:

Assegurança de cotxe de responsabilitat civil: Aquesta assegurança és la bàsica, amb el mínim assegurable a què obliga la Llei.

Assegurança de cotxe a tercers: A més de la RC, aquesta assegurança protegeix altres persones dels danys que els puguis causar.

Assegurança de cotxe a tot risc: Aquesta és la modalitat més completa del mercat, que, a més de tot això, afegeix els danys al vehicle, com cops a la carrosseria. Permet incloure una franquícia d’un import determinat.


Quina assegurança em convé més? Davant del dubte, escull una assegurança de cotxe a tercers, una opció de gamma mitjana que s’ajusta a les necessitats del teu vehicle per anar sempre ben protegit.


L’assegurança a tercers, què cobreix?

L’assegurança de cotxe a tercers és la modalitat que escullen més els conductors a Espanya. El motiu d’aquesta elecció és bàsicament que aquest tipus d’assegurança ofereix una cobertura mitjana, que s’adapta a cada vehicle, amb una bona protecció per a cotxes seminous, i amb la possibilitat de reduir garanties a cotxes més antics, i així pagar menys amb una a tercers bàsica.

Aquesta modalitat s’anomena “a tercers” perquè protegeix els altres (persones i vehicles) dels danys que li pugui causar el conductor d’un cotxe mentre circula. Per tant, si un cotxe rep un cop d’un altre cotxe, serà el culpable de l’accident qui haurà de cobrir els danys al primer afectat, tant el vehicle com el conductor i els ocupants.

Cobertures clau d’una assegurança a tercers

  • La cobertura de vidres: cobreix el trencament dels vidres del vehicle, parabrises davanter i del darrere i finestres laterals. En el cas de RACC assegurances, inclou també el trencament dels miralls retrovisors i les proteccions de llums i intermitents.
  • La cobertura de robatori: s’indemnitza el propietari en cas de robatori del cotxe. S’abona el valor actual del vehicle segons els anys de matriculació.
  • La cobertura d’incendi: el propietari s’indemnitza en cas de l’incendi del cotxe. S’abona el valor actual del vehicle segons els anys de matriculació.

A RACC assegurances, en cas de robatori o incendi, s’abonarà el 100% del valor del cotxe, com si fos nou, durant els dos primers anys d’antiguitat del vehicle.

Altres garanties bàsiques que estan incloses en una assegurança a tercers:

  • Indemnització en cas de patir un accident, la companyia et podrà informar de l’import quan contractis l’assegurança.
  • Defensa jurídica, si hi ha algun problema legal que suposi despeses d’advocat, judici, indemnitzacions als afectats, etc.
  • Accessoris del cotxe, els que venen de sèrie com navegador, altaveus, etc. i en algunes companyies existeix l’opció de protegir també accessoris que vinguin de sèrie com a micròfon, carregadors, etc. o objectes personals com ara mòbils, ulleres, diners, etc.

Quan es recomana contractar una assegurança a tercers?

És possible que l’agent d’assegurances us recomani aquesta modalitat de gamma mitjana en aquests casos:

  • Vehicles que no són nous, perquè potser ja no surt a compte cobrir els danys propis.
  • Vehicles amb ús ocasional, perquè tenen menys probabilitats de patir incidents.
  • Per reduir el preu de l’assegurança, perquè pots ajustar les cobertures i pagar per les que necessites.

Factors que determinen el preu de l’assegurança a tercers

Per si et preguntes per què el preu de l’assegurança és diferent per a cada persona, encara que el model de cotxe sigui idèntic, et detallem diferents motius que influeixen en el preu final.

L’edat del conductor: Els joves tenen menys experiència al volant i poden fer incrementar-ne el preu.

Antiguitat del permís de conduir: Els anys d’experiència del conductor influeixen en l’import de l’assegurança.

Sinistres acumulats: Els sinistres declarats durant l’anualitat poden fer pujar el preu a l’hora de la renovació.

La potència del cotxe: Com més potència, més s’encareix el preu de l’assegurança.

Ús particular o professional: L’ús que es faci del vehicle pot comportar una variació en el preu perquè pot estar més exposat a patir danys.

Estacionament en pàrquing: El risc d’un cotxe estacionat al carrer és superior que si està en un garatge cobert.