RutaRACC: El regne del cel

Por: RACC Blog

Segons l’Associació Espanyola d’Amics dels Castells, hi ha uns 10.257 castells inventariats per tota la geografia espanyola, però la xifra creix fins als 20.000. Molts són famosos per la seva història, per la seva importància estratègica al llarg dels anys o pel seu estat de conservació, però pocs ho són per tot això i, a més, per haver estat protagonistes d’una de les pel·lícules històriques més taquilleres de Hollywood. Parlem del castell de Loarre, a la província d’Osca, protagonista a El regne del cel (2005) de Ridley Scott, autor d’altres films de temàtica històrica com Gladiator, 1492: La conquesta del paradís o èxits de taquilla com Blade Runner, Thelma i Louise o la saga d’Alien. Per anar-hi ens fem acompanyar pel nou Citroën C4 Puretech 155 S&S, la renovada berlina de la marca dels dos xebrons.

Castillo de Loarre

Castell de Loarre

Osca és segurament la província turística més desconeguda per la gran majoria, una terra plena de cultura i història, gastronomia i natura que ja hem ensenyat en alguna RutaRACC, com una per l’Alt Aragó, de Barbastre a Tella o del Somontano a Osca.

I sortim des d’aquí, Osca, la capital de província on, com ja vam explicar, podrem visitar els diversos monuments eclesiàstics, a més de degustar les menges de la zona.

Des de la conquesta dos segles abans de Crist, quan els romans van envair la ciutat ibera de Bolskan, la zona de la Foia d’Osca no ha parat d’acumular història. I la nostra comença a uns 34 quilòmetres del nucli urbà, circulant per l’A-132 en direcció nord, fins arribar a la desviació cap a l’A-1206, que ens portarà fins al castell.

El C4, convertit en un crossover –híbrid entre turisme i SUV– en la seva tercera generació, vol seguir sent un supervendes al mercat europeu, de manera que la marca francesa ha equipat el model amb els últims i millors avenços.

Arribar-hi no és difícil: les llargues rectes des d’Osca no tenen pèrdua fins albirar la imponent silueta de la fortalesa enclavada a la roca, des d’on s’albiren les riques terres agrícoles de la zona.

Amb el poble de Loarre a l’esquerra, agafarem el desviament cap al camí pavimentat que ens porta fins als peus de la fortalesa monacal, construïda el 1085 pel rei Sancho III de Pamplona. El lloc on se situa no és casual, ja que es va aprofitar el terra de pedra calcària per evitar la construcció de túnels per part dels possibles atacants. Seixanta anys es van emprar per construir-la.

La línia fortificada creada des d’Astúries fins a la Vall d’Aran va convertir el castell en un dels punts estratègics més importants en la lluita contra l’imperi musulmà.

Vistas desde la Iglesia

Vistes des de l’església

Un castell de cinema

Loarre és considerat la fortalesa romànica més ben conservada d’Europa, per la qual cosa no és d’estranyar que hagi estat un dels platós de cinema més utilitzats en els últims anys, sent la primera pel·lícula Valentina (1982), d’Antonio José Betancor, basada en la novel·la de Ramón J. Sender Crónica del alba. Jorge Sanz i Anthony Quinn van protagonitzar aquest metratge de 82 minuts.

Més de dues dècades després, va ser Scott qui va portar Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson i Jeremy Irons per rodar la pel·lícula que va situar internacionalment la fortalesa. Certament, el lloc es presta a la reproducció pel seu excel·lent estat, de manera que posteriorment Miguel i William (2007), d’Inés París, i la sèrie El ministerio del tiempo han fet servir aquestes parets per reproduir èpoques medievals en els seus fotogrames.

Aquest mateix 2021, Los caballeros de Santiago, d’Ana López Martín, ha estat l’últim rodatge entre els seus murs.

Orlando Bloom en una secuencia de la película

Orlando Bloom en una seqüència de la pel·lícula

El regne del cel

Al recinte emmurallat s’accedeix previ pagament de l’entrada general de 6 euros, 8 amb visita guiada, que també ens permetrà veure l’església de San Esteban de Loarre o la col·legiata de Bolea. Ja dins ens trobem amb la torre Albarrana, una torrassa de vigilància que domina l’interior del recinte. L’escalinata d’accés a l’interior ens farà viatjar a l’època medieval, ja que trobarem la capella reial, la torre de la Reina, la de l’homenatge o al mirador de la Reina, una finestra des d’on es contemplen els dominis. Tots els espais són visitables i faran les delícies de qualsevol apassionat de la història. De fet, segons la guia Lonely Planet, aquest és el castell més bonic d’Espanya.

Castell de Loarre

Un crossover a l’alçada

El C4 és un bon company per viatjar per la zona, en la qual podem trobar paratges naturals com els Mallos de Riglos i, a una distància major, l’espectacular monestir de San Juan de la Peña, l’estació de Canfranc o la ciutadella de Jaca , sense oblidar-nos d’altres fortaleses com el castell de Montearagón o el templer de Montsó.

Amb 155 cv en un motor de només 1.199 cc i un consum mixt de 5,9 km, el C4 és ideal per a aquesta mena de trajectes, en el qual podrem gaudir del Citroën Connect Nav, que ens farà guanyar temps i optimitzar els nostres viatges.

Fitxa de la ruta

Sortida Osca
Destinació Castell de Loarre
Distància 34,2 km
Temps 34 m (sense parar)
Dificultat Fàcil
Despesa en combustible 3,17  € (cost estimats)
Dades tècniques  Citroën C4
Etiqueta Etiqueta C

Mapa de la ruta completa

Us animeu a fer aquesta ruta? Si descobriu nous punts d’interès, deixeu un comentari o compartiu-los amb l’etiqueta #RutaRACC

Galeria de fotos