RutaRACC: el romànic de la Vall d’Aran

Por: RACC Blog

La Vall d’Aran és un dels grans llocs de Catalunya. Un lloc on perdre’s entre el seu ric patrimoni natural, històric i cultural, on podrem gaudir del romànic tardà més pur.

Volvo XC40

Volvo XC40

Amb un total de 33 pobles, la Vall d’Aran és un enclavament d’alta muntanya on el romànic ens deixa alguns dels millors edificis religiosos de Catalunya. De les 15 esglésies que posseeix la zona, hem triat cinc de les més representatives per a viatjar amb el Volvo XC40 D3, el crossover híbrid més petit de la marca sueca, al costat oposat pel que fa a grandària del XC90, que ja vam provar amb anterioritat a la zona més al sud de la comunitat.

A diferència de l’estil romànic llombard de la Vall de Boí en estat més pur, a la Vall d’Aran trobarem un estil més tardà, desenvolupat a partir del segle XI i que en els dos segles posteriors va tenir una major esplendor, on abunden les pintures i les escultures en pedra i fusta.

 

Era Mair de Diu dera Purificacion

Comencem la ruta a Bossòst, situada en el Baish Aran, localitat de 1.200 habitants situada a la vora de la Garona i envoltada per set capelles romàniques. Al nucli urbà de la població predomina l’església del segle XII de l’Era Mair de Diu dera Purificacion, un edifici de tres absis amb arcs i bandes llombardes. A la construcció destaquen la torre del campanar i els seus finestrals, a més de la gran riquesa iconogràfica de les portades.

Altres possibles visites són les set capelles anteriorment esmentades, construïdes segons la llegenda durant el segle XIX per protegir-se de la pesta. Cinc són les més destacades: Sant Cerat, Sant Joan Crisòstom, Soala Casteràs, la Pietat i la de Sant Antoni.

Bossòst és l’únic poble aranès que ha conservat durant més de cent anys d’història les seves processons de Setmana Santa, i el seu equip de futbol, la UE Bossòst, és l’únic equip català i espanyol que juga a la lliga francesa des de la seva fundació.

Foto de Rparys

 

Sant Miquèu de Vielha

Des de Bossòst, ens dirigirem amb el Volvo XC40 cap a l’est per l’N-230, en direcció a Vielha, la capital de comarca. En ple centre trobem Sant Miquèu de Vielha, d’estil romànic tardà i amb traces del que serà el gòtic.

Inicialment va estar edificada al costat del desaparegut castell medieval, del qual ja no queden restes, per la qual cosa el seu campanar, construït al segle XVI, té cert aspecte fortificat. Acabada al XIII, a l’interior trobem un retaule gòtic del segle XII.

A Vielha també podem visitar zones com el barri antic, la casa Père Joan, la Fabrica dera lan de Vielha o el Musèu dera Vall d’Aran entre altres.

Foto de Pablo Escuder Cano 

 

Santa Maria d’Arties

Des de Vielha, enllacem amb la C-28, per la qual a poc més de set quilòmetres arribarem a la població d’Arties, una petita localitat d’una mica més de 500 habitants que tanca entre els seus carrers una majestuositat només visible als pobles de la més alta muntanya del Pirineu. Allí trobarem l’església de Santa Maria d’Arties.

Situada en el nucli antic, va ser construïda entre el segle XII i el XIII, consta de dos absis laterals dels tres originals, amb planta de tres naus i retaule gòtic del segle XV. També conserva una important col·lecció d’estils que arriba des de l’inici de la construcció fins al segle XVIII.

Foto de Conchi Martínez

Hi podrem visitar llocs com les aigües termals (Banhs d’Arties) o l’església de Sant Joan. Si triem visitar la muntanya, la Ribera de Balarties, el Montardo o la Via Ferrata Eth Taro seran algunes de les opcions.

 

Sant Andrèu de Salardú

Reprenent la marxa per la mateixa carretera, la següent parada és Salardú, on l’església de Sant Andrèu ens espera des que va ser construïda al segle XII. Com en les seves predecessores, hi domina l’estil romànic tardà del segle XIII, amb planta basilical de tres absis i exempta de timpà a la portada. La torre del campanar és del segle XV i l’estructura gòtica de l’interior ens sorprèn per les voltes de creueria i la talla del Crist de Salardú, obra mestra del taller d’Erill la Vall.

En aquesta vila fortificada medieval, capital del Naut Aran (Alt Aran) no cal perdre’s la plaça major i el nucli històric. A la carretera cap al Parc Nacional d’Aigüestortes i Colomers hi ha unes excel·lents vistes de la localitat.

Foto de Alfonso Robles Moga

 

Santa Eulària d’Unha

Molt prop de Salardú, a la part superior del poble, arribem a Unha, on acabarem la ruta del romànic amb el Volvo XC40. Aquesta petita vila de poc més de 100 habitants posseeix l’església de Santa Eulària, datada del segle XII.

De planta irregular i petites dimensions, està dividida en tres naus desiguals amb campanar octogonal (datat del 1775) i un absis amb pintures romàniques on s’observa la cara del que va ser un pantocràtor i pintures del segle XVI amb episodis bíblics.

Acabem a Unha aquesta ruta del romànic amb el crossover híbrid de Volvo, on poden viatjar còmodament cinc adults i la tracció total del qual ens garantirà un viatge tranquil en qualsevol època de l’any.

Foto de xfgiro

 

Fitxa de la ruta

Sortida Bossòst (Vall d’Aran)
Destinació Unha (Vall d’Aran)
Distància 28,2 km
Temps 42 minuts (sense parar)
Dificultat Fàcil
Despesa en combustible 3 € (cost estimat)
Dades tècniques Volvo XC40
Etiqueta Etiqueta Zero

Mapa de la ruta completa

Us animeu a fer aquesta ruta? Si descobriu nous punts d’interès, deixeu un comentari o compartiu-los amb l’etiqueta #RutaRACC.

Galeria de fotos