Tipus de carreteres a Espanya, les coneixes?

Por: RACC Blog

Existeixen a Espanya (com a tot el món) diferents tipus de carreteres. En cadascuna d’elles ens trobarem amb unes característiques determinades que les distingeixen de les altres: diferent límit de velocitat màxima permesa, tipus de vehicles que poden circular per aquestes, existència o no de peatges, etc…

Tot conductor amb assegurança de cotxe ha de conèixer aquests tipus de carreteres, així com saber diferenciar les senyalitzacions que ens permeten reconèixer-les. Amb aquest article, intentarem llançar quanta llum ens sigui possible sobre aquest tema.

Tipos de carreteras de España

Els 7 tipus de carreteres a Espanya i les seves característiques

Autopistes

Comencem per un dels tipus de carretera més coneguts i transitats. L’autopista és una carretera de diversos carrils en tots dos sentits, amb encreuaments a diferent nivell i en la qual es pot circular a velocitat alta. No tenen accés a propietats confrontants i en elles només poden circular vehicles automòbils. Acostumen a ser de pagament.

Autovies

Les autovies tenen diverses similituds amb les autopistes, però amb les seves pròpies especificacions. Per començar, les autovies no són de pagament. Tenen calçades independents per a cada sentit de circulació, accés limitat a les propietats confrontants i no poden creuar ni ser travessades per altres vies al mateix nivell.

Tant les autopistes com les autovies són considerades com les carreteres més segures del sistema viari gràcies a la seva infraestructura, l’absència d’encreuaments i un recorregut en el qual, excepte comptades excepcions, prevalen les rectes i corbes suaus. El límit de velocitat és de 120 km/h en tots dos casos, i se senyalitzen amb un panell blau amb lletres blanques: A per a Autovies i AP per a Autopistes.

Carreteres de la Xarxa general de l’estat o Nacionals 

Les carreteres nacionals s’indiquen amb un panell Rojo i lletres blanques amb la sigla N (Nacional). Tenen dos carrils als quals es pot sumar un tercer en alguns vials per a alleugerir el trànsit lent. Són de doble sentit, i compten amb un voral d’entre 1,5 i 2,5m. La velocitat màxima permesa en carreteres nacionals és de 90 quilòmetres per hora.

T’interessa: Quines són les carreteres amb més risc de sofrir un accident?

Carreteres autonòmiques

Les carreteres autonòmiques pertanyen a la xarxa de carreteres pròpia de cada Comunitat Autònoma. Aquest tipus de carreteres es poden classificar en tres nivells:

  • De primer nivell: Conegudes com a carreteres autonòmiques. Les reconeixerem pel seu panell indicatiu taronja amb lletres negres. Són les carreteres més importants de cada Comunitat Autònoma i solen suportar un trànsit elevat.
  • De segon nivell: Conegudes com a carreteres comarcals. Recognoscibles per anar indicades amb un panell verd amb lletres blanques. Aquestes carreteres solen unir poblacions entre si o servir d’enllaç d’altres zones amb les carreteres de primer nivell i amb les carreteres de la xarxa estatal.
  • De tercer nivell: Conegudes com a carreteres locals. Les distingirem per un panell groc amb lletres negres. Tenen una importància local i són carreteres curtes que enllacen localitats pròximes, o que donen accés a poblacions aïllades o llocs d’interès.

Carreteres de la xarxa provincial

La Xarxa Provincial de Carreteres està formada per aquelles vies competència de les Diputacions Provincials en les Comunitats Autònomes pluriprovincials. S’identifiquen amb un color verd o groc, i poden portar la lletra o lletres identificatives de la Comunitat Autònoma a la qual pertanyen o el codi identificatiu de la Província a la qual pertanyen.

Més informació sobre els límits de velocitat en carreteres secundàries

Carreteres locals de la xarxa municipal

Les carreteres locals de la xarxa municipal són aquelles carreteres locals o camins veïnals. Es reconeixen amb un color groc i, opcionalment, la lletra o lletres que identifiquen a la comunitat autònoma, a la província, al municipi o a la corporació local a la qual pertanyen.

Tant les carreteres de la xarxa provincial com les locals de la xarxa municipal pertanyen a la Xarxa Secundària de Carreteres d’Espanya.

Autovies o carreteres amb itinerari europeu

Si circulem per una autopista, autovia o carretera nacional en què veiem un petit panell en la part superior dels senyals amb un fons verd en el qual figura un codi alfanumèric que comença pel prefix E (d’Europa), és que estem en una via amb itinerari Europeu.