El vianant 2.0: compte amb l’ús del WhatsApp a la via pública

Por: RACC Blog

Estàs a punt de creuar un pas zebra, però estàs parlant per WhatsApp amb un amic. Hi ha trànsit i vas distret… Vigila! Ja has mirat que el semàfor estigui en verd?

En un post anterior ja us vam parlar dels perills de l’ús del mòbil mentre conduïu, però ara us toca a vosaltres, vianants, descobrir els riscs d’utilitzar-lo mentre camineu.

Atenció!, perquè les xifres són alarmants. L’any 2012 4.000 vianants estatunidencs van morir i més de 60.000 van resultar ferits per distreure’s amb el mòbil mentre caminaven. Com a conseqüència, en molts estats nord-americans aquesta pràctica està penada amb multes d’uns 85 dòlars (uns 70 euros).

I, en el cas d’Espanya, la DGT posa sobre la taula algunes dades que cal tenir en compte:

  1. L’any 2012 van morir 358 vianants i gairebé 11.000 van resultar ferits.
  2. Una quarta part dels atropellaments amb ferits tenen l’origen en una infracció del vianant.
  3. Les distraccions són una de les causes principals d’accidentalitat.

Així doncs, fer servir el mòbil quan ens desplacem s’ha convertit en una distracció que preocupa cada vegada més les institucions. Tant és així que a Espanya ja existeix el primer senyal que adverteix al vianant del perill d’utilitzar el WhatsApp a la via pública. Després de constatar que un 7% de l’accidentalitat viària era deguda a les distraccions, l’Ajuntament de San Javier, a Múrcia, va decidir instal·lar aquests nous senyals de trànsit.

Ajuntament de San Javier. Whatsapp

És cert que els telèfons intel·ligents ens poden ajudar molt (descobreix aquí el nostre catàleg online), però a la via pública aixeca el cap i estigues atent a la circulació i la senyalització. Per alertar-vos dels perills del WhatsApp en els vianants, l’humorista Leo Harlem fa una paròdia dels zombis que caminen mentre whatsappegen. No us la perdeu!

Per Verónica García Brao