Entendre la factura de la llum amb la nova franja horària

Por: RACC Blog

Amb l’entrada en vigor de les noves tarifes de la llum, ara diferenciades per hores, veurem també canvis en la pròxima factura. Des de l’1 de juny d’aquest any, la companyia elèctrica amb la qual tinguem contractada la llum de casa aplicarà dues potències i tres franges horàries de consum al nostre contracte (fins ara només en teníem una). La nova factura es reduirà a dues pàgines, però afegirà nous conceptes i informació que en poden complicar encara més el contingut.

La nova factura de la llum: quina informació inclou?

Analitzem cadascun dels apartats i on estaran ubicats a la nova factura de llum:

a. Logotip de la comercialitzadora elèctrica contractada

b. Import de la factura, que inclou la data, els dies de consum i la data límit per pagar.

c. Resum de la factura, amb informació sobre la potència, el consum del període, el comptador, etc.

factura boe

Font: BOE.es

d. Dades del titular del contracte, nom, DNI, adreça, etc.

e. Dades sobre el tipus de modalitat que tenim contractada amb la companyia.

f. Consum elèctric amb gràfica comparativa dels últims mesos. Es mostraran les 3 noves franges horàries en diferents colors. En aquest apartat s’ha d’afegir ara la potència màxima que s’ha utilitzat en els últims mesos la qual cosa permetrà al consumidor ser conscient i modificar-la en cas que estigui per sobre del que necessita.

g. Destí de l’import de la factura amb informació sobre els costos del pagament en peatges, distribució, lloguer del comptador, etc.

h. Reclamacions del consumidor amb informació de contacte en cas de voler presentar una queixa.

i. Desglossament de la factura que afegeix el consum per franja horària i el descompte per excedent d’energia generada per clients que disposin de plaques solars.

j. Informació al consumidor amb dades que poden ser d’interès.

k. Informació de l’energia, amb l’origen i l’impacte ambiental que s’ha produït en el consum.

Les franges horàries de consum més cares i més barates

A partir ara, el consumidor haurà de modificar l’ús habitual de consum d’energia i de tasques domèstiques, com posar la rentadora, l’assecadora, el rentavaixella, etc. en l’horari nocturn i caps de setmana per reduir el preu de la factura.

  • Hora punta: Franja de consum més cara. De dilluns a divendres, entre les 10:00 i les 14:00 hores i les 18:00 i les 22:00 hores.
  • Hora plana: Franja de consum mitjà. De dilluns a divendres, entre les 8:00 i les 10:00 hores del matí, les 14:00 i les 18:00 hores de la tarda i les 22:00 i les 24:00 hores de la nit.
  • Hora vall: Franja de consum més barata. De dilluns a divendres, entre les 24:00 hores i les 8:00 del matí.

Caps de setmana i festius: Els dissabtes i diumenges la tarifa es manté en hora vall durant tot el dia.

Gràfic: Elnacional.cat

Malgrat l’esforç que puguin fer els consumidors per reduir el consum elèctric a casa seva, que representa un 30% o 40% de la factura de llum, es manté la resta d’impostos com peatges en transport, lloguer del comptador, IVA, etc., que suposa aproximadament el 20% de l’import total. Per reduir l’impacte econòmic que suposa als usuaris, aquest estiu el Govern ha aplicat una reducció de l’IVA del 21 al 10% fins a final d’any.