Actuar davant del mal de cap

Per: Deyanira García

Anomenem cefalea qualsevol mena de dolor localitzat al cap. Encara que el cervell no fa mal, el dolor es localitza a les meninges, que tenen terminacions sensitives anomenades nociceptors o també per irritació del nervi trigemin o d’una de les tres de les seves branques.

La cefalea no distingeix entre races, zones geogràfiques, nivell econòmic, edat, etc., sinó que és un procés generalitzat i qualsevol persona i en qualsevol moment en pot patir un episodi. De fet, és un dels trastorns més freqüents del sistema nerviós. Més del 50% de la població té un episodi de cefalea com a mínim una vegada a l’any i és una de les causes més comunes d’incapacitat.

Tipus de cefalees

La majoria no revesteix gravetat excepte per la incapacitat que produeixen mentre es pateixen, però cal conèixer alguns símptomes per saber quan pot ser un problema greu i faci falta anar al servei d’urgències (els veurem més endavant).

Hi ha més de 150 tipus diferents de mals de cap etiquetats pels neuròlegs, però podem resumir-los en dos grans grups: cefalees primàries (malalties independents causades directament per la hiperactivitat o per problemes al cap) i cefalees secundàries (degudes a traumatismes, patologia vascular cerebral, consum o abstinència de substàncies, infeccions, tumors del SNC –sistema nerviós central–, etc.). Per sort, més del 90% de les cefalees són primàries. Aquestes es diagnostiquen segons criteris de la Societat Internacional de Cefalees (International Headache Society). Els tipus més freqüents i de naturalesa benigna serien la cefalea tensional, la migranya (sembla que té un cert component hereditari) i per contractures musculars del coll. Tot i que també és cert que la majoria hem patit mal de cap després d’un episodi de grip, refredat comú, malalties virals o en cas de sinusitis.

A més, és més freqüent en les dones que en els homes (possiblement hi ha un factor hormonal que ho explicaria), sobretot les migranyes (17% en elles en contra del 8,6% en ells).

La causa de les cefalees és desconeguda

Hi ha uns factors que predisposen a desenvolupar cefalea. Sobre alguns NO podem actuar, com el fet de ser dona o antecedents de traumatismes al cap. Però hi ha altres factors sobre els quals SÍ que podem incidir: evitar l’obesitat, l’abús de medicació analgèsica, l’estrès, l’ansietat, la depressió, a més de l’abús de cafeïna i de certs aliments (cacau, plàtans, fruita seca, formatges fermentats , menjars picants), etc.

El dolor es pot manifestar com una rampa, com una opressió, com un batec o com si ens hagués d’explotar el cap o ens el trepitgessin. Pot anar acompanyat de parpelles tancades o caigudes, llagrimeig, envermelliment dels ulls, nàusees, vòmits, etc.

El diagnòstic sempre l’ha de fer un metge després d’una història clínica detallada i una exploració física. En general, no calen més estudis, només per descartar alguna causa secundària.

Com controlar la cefalea a casa?

Hi ha mesures que es poden prendre, especialment en casos de migranyes o mals de cap tensionals. Cal intentar tractar els símptomes immediatament, encara que sense abusar de la medicació.

  • Mantenir una bona hidratació.
  • Descansar en una habitació tranquil·la i fosca.
  • Col·locar un drap fred sobre el cap.
  • Utilitzar qualsevol tècnica de relaxació que s’hagi après.
  • Realitzar un diari dels mals de cap per definir-ne les característiques i identificar-ne els desencadenants: hora d’inici, relació amb algun aliment o fàrmac, quant s’ha dormit la nit prèvia, quant ha durat el dolor, etc.

Algunes mesures que ens ajuden a prevenir el mal de cap són:

  • Tractar de portar una vida ordenada.
  • Fer exercici físic de manera habitual.
  • Tenir uns hàbits alimentaris saludables.
  • Eviteu l’alcohol i el tabac.
  • Evitar abusos de medicació i cafeïna.
  • Sol·licitar atenció mèdica, si es té baix estat d’ànim o davant de qualsevol canvi de les característiques de la cefalea.

Cal tenir en compte que l’automedicació cronifica el dolor perquè no sempre es pren el fàrmac adequat o en les dosis correctes. Tampoc no hem de recomanar el nostre tractament a altres pacients ni acceptar-ne cap, perquè pot ser que la seva cefalea sigui diferent. Només el nostre metge pot pautar el tractament de les crisis agudes de dolor.

Per a la migranya és molt important iniciar el tractament agut tan aviat com sigui possible. S’utilitzen antiinflamatoris no esteroïdals amb absorció gàstrica ràpida o triptans. Per a la cefalea tensional s’opta per l’ús de tècniques de relaxació, exercici, fàrmacs ansiolítics o paracetamol.

És motiu d’urgència si…

El mal de cap també pot ser un símptoma d’alarma d’un problema greu que necessita atenció mèdica urgent, com vessament cerebral, hidrocefàlia aguda, crisi d’hipertensió arterial, tumor cerebral i altres.

Per això, si el mal de cap va acompanyat per alteració de la parla i de la visió, pèrdua d’equilibri, incapacitat de moure alguna extremitat, es desencadena després d’una sobrecàrrega física, és d’intensitat extrema o si el dolor té un ritme i una intensitat diferents d’altres vegades…, sí que s’hauria de consultar amb el servei d’urgències.

Equip Mèdic Teladoc Health