Com evitar alguns problemes amb l’aire condicionat

Per: Deyanira García

Els aparells d’aire condicionat tipus split poden reportar una sèrie de problemes habituals que s’acaben amb la trucada a un tècnic perquè els revisi. Però això es pot evitar. Atenció!

Desconeixement del manteniment de l’aparell d’aire condicionat

Una de les preguntes més comunes és com puc netejar els filtres de l’aparell d’aire condicionat.

Per accedir als filtres només cal aixecar la tapa frontal del dispositiu. Just al davant trobarem els filtres. Es poden manipular amb facilitat, encara que hem d’anar amb compte de no trencar-los. Netejar-los és senzill, però depenent del component de què estiguin fets, s’haurà de fer d’una manera o altra. Si són de niló, es poden rentar amb aigua tèbia i sabó, però si els filtres són de carbó actiu, no s’han de mullar mai i per netejar-los s’ha de fer servir un aspirador per retirar la pols.

Per al correcte manteniment dels filtres només cal netejar-los una o dues vegades l’any.

Mala olor en encendre l’aire condicionat

No hem d’oblidar que la màquina pren l’aire de l’estada on està instal·lat, de manera que si hi ha una forta olor a l’ambient, hi influirà. Aquest problema se soluciona amb una ventilació correcta de l’habitació.

Si així i tot notem que la mala olor persisteix, pot ser per dos temes relacionats amb el mecanisme de l’aparell:

  • És possible que el desguàs de l’equip no tingui sifó. Sempre és millor que en tingui un per evitar que la mala olor surti. Un tècnic el pot instal·lar.
  • Si només s’utilitza l’aire en èpoques de màxima calor, es pot crear una condensació d’aigua a la bateria interior. Aquesta bateria és una peça delicada. A més, per accedir-hi cal desmuntar tot l’aparell, per la qual cosa el millor és trucar a un especialista perquè solucioni aquest problema.

Problemes amb la sortida de l’aigua

Els aires condicionats tenen sortida d’aigua. La quantitat que expulsin, sempre que sigui a l’exterior de l’aparell, no ens ha de preocupar, ja que variarà en funció de la humitat que hi hagi a l’ambient.

El problema ve quan l’aparell, a més d’expulsar aigua, també degota dins de l’habitació. Això pot ser perquè el tub de sortida està obstruït. Si eliminem aquesta obstrucció i tot i així el problema persisteix, comprovarem si hi ha gebre a la bateria. En cas afirmatiu, haurem de trucar a un tècnic.

L’aire no refreda l’habitació

Si l’aire condicionat no refrigera bé, és evident que hi ha un problema. La persona ideal per detectar on i quin és el problema és un tècnic. Normalment, aquest problema és perquè:

  • L’aire condicionat pot no refredar perquè té una manca de gas a la línia refrigerant.
  • El compressor no arrenca.
  • Falta refrigerant.
  • Els filtres estan obstruïts per la pols acumulada.

Excessiu soroll quan està en funcionament

Si quan posem en marxa l’aparell d’aire condicionat notem que fa un soroll estrany o massa fort, es pot deure a agents interns i/o externs.

En el cas que sigui extern, habitualment és perquè hi ha alguna cosa als conductes que els obstrueix (branques, fulles, nius…). Mentre que si el soroll és conseqüència d’un problema intern, pot ser perquè falta gas a la línia refrigerant, falta oli al compressor o perquè als filtres els cal una neteja.