Com fer la Declaració de la Renda. Guia pràctica

Por: RACC Blog

El 6 d’abril va començar la Campanya de la Renda 2015, la primera que aplica la reforma fiscal aprovada pel govern espanyol del PP. Una altra novetat és la nova aplicació Renda Web per facilitar la presentació de la declaració i poder fer-ho també des de la tablet o el telèfon móbil.

Si no tens clar com has de fer-ho, t’expliquem les dades bàsics que necessites saber:

Declaració de la renda 2015 1. He de fer la declaració?

Sí, si compleixes alguns d’aquests requisits:

  • Durant el 2015 vas cobrar més de 22.000 euros procedents d’un sol pagador.
  • Durant el 2015 vas cobrar més d’12.000 euros de diversos pagadors i la quantitat percebuda a partir del segon pagador va superar, en total, els 1.500 euros.
  • Si el 2015 vas percebre rendiments íntegres de capital mobiliari o guanys patrimonials per més de 1.600 euros anuals o rendes immobiliàries, rendiments de Lletres del Tresor o subvencions per a un habitatge de protecció oficial superiors als 1.000 euros anuals.
  • Si no compleixes aquests límits però et vols beneficiar de deduccions per aportacions a plans de pensions, mutualitats de previsió social, habitatge o compte estalvi, entre altres. Ho trobaràs més detallat aquí.

2. Quines són les dates clau?

calendari renda 2015

  • La campanya va començar el 6 d’abril i finalitza el 30 de juny. Durant aquest període pots demanar i confirmar l’esborrany per internet. Per presentar-ho de forma presencial, en paper, la data d’inici és el 10 de maig.
  • Si has de pagar i vols fer-ho a través de domiciliació bancària, compte perquè la data límit s’avança al 25 de juny.
  • Si vols confirmar l’esborrany a través del servei de Cita Prèvia de l’Agència Tributària o presentar la declaració de forma presencial, pots fer-ho des de l’4 de maig fins al 29 de juny.

 

3. Quines són les principals novetats fiscals?

  • Rebaixa de l’IRPF, amb un tipus mínim del 19,5% i un màxim del 45%.
  • Es suprimeix la deducció estatal per lloguer d’habitatge per a contractes de lloguer a partir del 2015. Els que tenen el contracte anterior poden seguir amb la deducció. Això no afecta les deduccions de les comunitats autònomes.
  • Augmenta la tributació del sòl i els immobles: afecta els immobles urbans no llogats ni afectats per activitats econòmiques i al sòl no edificat.
  • Noves deduccions per a famílies: d’1.200 euros per a persones amb fills o pares amb discapacitat al càrrec seu o per a famílies nombroses o per a famílies monoparentals amb dos fills i que no rebin pensió per a alimentació.
  • Baixa el límit dels plans de pensions: es poden aportar fins a 8.000 euros, sempre que no superi el 30% dels rendiments del treball i activitats econòmiques. Les pots consultar totes en aquest enllaç.

4. Com aconsegueixo l’esborrany?

  • L’Agència Tributària ho envia per correu a tots els contribuents que ho van sol·licitar a l’anterior declaració.
  • Pots obtenir-lo per internet, al web de l’Agència Tributària. A l’apartat RENDA 2015 trobaràs una icona groga amb el programa RENO que necessites per consultar, modificar i confirmar l’esborrany. Per fer aquests tràmits, et caldrà certificat electrònic o DNI electrònic, el número de referència de l’esborrany (que obtindràs aportant una dada de la declaració anterior) o el sistema Cl@ve PIN que trobaràs també al web de l’Agència Tributària.

renta web

5. Novetats per confirmar o modificar l’esborrany: Renda Web.

  • Aquest any, l’Agència Tributària ha engegat una nova eina per facilitar la declaració. Es tracta del servei Renda Web, que permet consultar, revisar i modificar l’esborrany de forma més senzilla que abans.
  • El primer que has de fer és revisar l’esborrany a consciència. No cometis l’error de confirmar-lo ràpidament si et surt a retornar, perquè si hi ha alguna dada incorrecta o que falta, ja no podràs fer marxa enrere i hauràs de fer un altre tràmit per esmenar-lo.
  • Tingues en compte si ha canviat la teva situació personal o familiar: per exemple, si has canviat de domicili, has tingut un fill o ha variat el teu estat civil. Pot ser que aquestes informacions personals no estiguin actualitzades i influeixin en la Declaració.
  • Tingues a mà les teves dades econòmiques: els resums de la nòmina, els comptes o les donacions realitzades durant l’any passat, les dades del cadastre de l’habitatge, tots els registres de despeses i ingressos si ets autònom…
  • Si trobes incorreccions o dades que falten, canvia i afegeix tot el que faci falta.
  • Quan tot sigui correcte, confirma l’esborrany amb el programa RENO, en persona o per telèfon.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=loMLVrPIffc]

6. Què faig si cometo algun error a la declaració?

  • Si has pagat menys del que et correspondria, hauràs de presentar una autoliquidació complementària que no suposarà cap cost addicional si ho fas en el termini establert. Si, al revés, has pagat més del compte, podràs instar la rectificació de la declaració i sol·licitar l’import ingressat en excés.

7. No puc confirmar l’esborrany

Això vol dir que la teva declaració és una mica més complexa i no pots fer-la amb el programa RENO. En aquest cas, necessites el programa PADRE o, si no ho veus clar, demana cita prèvia o recorre a un gestor perquè et doni un cop de mà.

Si encara et queden dubtes, podràs trobar més informació al portal de la Renda 2015. Però recorda que per ser soci del RACC, tens accés al servei de gestoria. T’estalviaran temps, tràmits i diners.

8. Com i quan s’efectuen els pagaments?

  • Si és Hisenda qui et torna diners, pots incloure el teu compte bancari a l’esborrany i cobraràs durant els dies o els mesos següents.
  • Si has de pagar tu, pots triar fer-ho amb domiciliació bancària fins al 25 de juny, a les oficines de l’Agència Tributària o d’altres entitats col·laboradores, també fins al 25 de juny, o sense domiciliació, per via electrònica, fins al 30 de juny. Recorda que pots fraccionar l’import en dos pagaments sense interessos: el primer, del 60%, quan presentis la declaració, i la resta fins al novembre del 2016.