Com treure tot el profit del forn elèctric

Per: Deyanira García

Tags:

El forn és un d’aquells electrodomèstics que es troba a gairebé totes les cuines, però que, normalment, només es fa servir en moments puntuals.

A causa d’aquesta manca de costum de fer-lo servir, potser no sabem com treure-li tot el rendiment. Cal preescalfar sempre? On es col·loca la safata? Quan és millor fer servir una reixeta?

Si aquests són alguns dels dubtes que et sorgeixen quan encens el forn, continua llegint per aclarir-los!

Preescalfament

Amb aquest pas previ aconseguirem que el forn tingui la temperatura que volem just a l’hora d’introduir-hi el menjar. Si el forn està fred i va aconseguint la temperatura amb els aliments a l’interior, és molt possible que la cocció no es faci de manera homogènia. Com a conseqüència, el plat no quedarà al punt que busquem i també es perdran els sucs.

On es col·loca la reixeta?

Quan el forn està preescalfat i hem de posar la reixeta o la safata, ens pot sorgir el dubte de quina alçada és la millor. No sempre serà la mateixa, ja que dependrà del que volem cuinar, perquè hi ha aliments que requereixen estar més a prop de la font d’energia i, per tant, s’han de col·locar més amunt, i altres que és millor posicionar-los més lluny. Així doncs:

  • A dalt es col·loquen els aliments que tinguin un cuinat ràpid, els que només requereixin un toc daurat o gratinat.
  • L’alçada mitjana és la més adequada per a la rebosteria.
  • Mentre que la inferior és l’òptima per a rostits lents, en els quals calgui molt de temps de cuinat.

Reixeta vs safata

Un altre dels grans conflictes és si col·locar l’aliment en una reixeta o una safata. Si preveiem que es desprendran sucs, és millor utilitzar una safata i així no s’embrutarà ni es farà malbé el forn.

  • La reixeta és ideal per als productes que necessitin calor per dalt i per baix.
  • Les safates planes són perfectes per a la rebosteria, ja que es reparteix la calor de manera equitativa.
  • Les safates profundes són les adequades per mantenir els sucs dels aliments i per rostir peces grans.

Mantenir la porta tancada

És imprescindible que durant tot el temps de cocció la porta del forn romangui tancada. Quan s’obre, la temperatura baixa i el cuinat no tindrà el mateix resultat. Per comprovar com evoluciona el menjar, és recomanable mirar a través de la finestra de vidre que hi ha a la porta del forn.

Neteja

Un manteniment correcte del forn no només farà que la cocció sigui perfecta i que els aliments surtin amb bon sabor, sinó que també ajudarà que aquest electrodomèstic duri més temps.

Hi ha forns que disposen de la neteja pirolítica, que facilita la tasca de netejar-los. Però no cal posar en marxa aquesta funció cada vegada que es fa servir el forn.

Per mantenir-lo cuidat n’hi ha prou amb complir aquests tres passos: netejar les taques de greix i retirar les restes d’aliments abans que s’assequin, utilitzar un fregall metàl·lic per eliminar les restes més incrustades, i, finalment, amb un drap, una mica de rentaplats i aigua tèbia netejar l’interior, sense oblidar la porta i les guies de la reixeta.