Consells per utilitzar correctament el rentaplats

Per: Deyanira García

Els electrodomèstics van arribar a les nostres vides per facilitar-nos el dia a dia a casa. I, en aquest sentit, un dels aparells amb més demanda és el rentaplats: tard o d’hora acaba trobant el seu espai a les cuines de les llars. La seva utilització és molt senzilla i ens estalvia temps i feina. No obstant això, a l’hora de col·locar la vaixella, hem d’anar molt amb compte tant per evitar que els estris es trenquin com per impedir avaries de la màquina

El primer pas és col·locar cada estri del parament al lloc que li correspon. Així, doncs, els rentaplats acostumen a tenir dos carros de càrrega:

  • Al de dalt hi ha l’espai reservat per a copes, gots, tasses i bols. Així mateix, als laterals d’aquest espai hi ha unes safates horitzontals per col·locar-hi els coberts de cuina (culleres de fusta, espàtules, llengües de gat…).
  • A la part de baix es col·loquen els plats, sempre mirant cap endins i respectant l’espai que marquen les guies que els sostenen. D’aquesta manera s’aconsegueix que l’aigua arribi correctament fins a l’interior i que la neteja sigui òptima. També en aquest carro inferior es col·loquen les paelles i les olles. Tal com passa amb els plats, han de mirar cap endins i, en aquest cas, cal inclinar-les lleugerament. Finalment, la part inferior també conté un espai per al cistell dels coberts. Mentre que els ganivets s’han de col·locar amb el mànec cap amunt, per motius de seguretat, les forquilles i les culleres s’han de posar amb el mànec cap avall.

Tan bon punt el parament de cuina és dins, el segon pas és triar el programa correcte. D’aquesta manera s’estalvia aigua i energia, perquè la rentada es farà a la perfecció amb un sol intent.

Tot seguit destaquem quatre programes per rentar la vaixella:

  • Programa de remull: durant un temps prolongat es remullen els plats en aigua tèbia. És útil quan els estris estan molt bruts perquè ajuda a eliminar-ne la brutícia.
  • Programa curt: és el més utilitzat per la seva rapidesa, però s’ha de fer servir quan els plats no estiguin ni molt bruts ni molt greixosos.
  • Programa ecològic: la rentada es fa a una temperatura més baixa que la del programa curt i, per tant, s’ha d’utilitzar amb plats que no estiguin gaire bruts.
  • Programa energètic: si el contingut està molt brut, aquest és el programa més adequat. La temperatura es manté al voltant dels 70 °C per garantir una rentada perfecta.

Així mateix, és important comprovar, abans de posar en funcionament el rentaplats, que les aspes giren sense que cap plat, cassola o cobert n’entorpeixi el moviment. També és recomanable omplir-lo amb la màxima capacitat, ja que així s’aprofitarà més l’energia i es perdrà menys aigua, però sense sobrecarregar-lo.

Finalment, recorda que per garantir el correcte funcionament d’aquest electrodomèstic cal fer-li un manteniment cada cert temps.