Declaració de la renda 2021: novetats i dates clau per a la presentació d’aquest any

Per: Núria Sales

Tags: ,
renta 2021

A partir del dia 6 d’abril s’obre el període per a les presentacions on line, tot i que no serà fins al dia 5 de maig que les persones físiques la podran fer. L’exercici estarà obert fins al 30 de juny i es podrà procedir de diverses maneres. A continuació, et mostrem les modalitats de presentació, les dates clau que has d’anotar al calendari i les novetats principals d’aquest any per declarar els ingressos corresponents a l’exercici del 2021.

Les dates que has d’anotar al calendari

  • 6 d’abril: arrenca la declaració per internet
  • 3 de maig: inici de la sol·licitud de cita prèvia per a la cita telefònica
  • 5 de maig: comença la declaració per telèfon (amb cita prèvia)
  • 26 de maig: obertura de la sol·licitud de cita prèvia presencial
  • 1 de juny: comença la declaració de manera presencial a les oficines de l’Agència Tributària (amb cita prèvia)
  • 27 de juny: data límit per ingressar la domiciliació bancària
  • 29 de juny: fi de sol·licituds de cites prèvies
  • 30 de juny: tancament de l’exercici de declaració de la renda 2021

Modalitats per fer la declaració: on line, telèfon o presencial

  • On line: a partir del 6 d’abril, qualsevol contribuent que tingui cl@veu PIN, un número de referència, DNI electrònic i el certificat electrònic podrà iniciar la declaració de forma telemàtica o mitjançant l’app “Agència Tributària” disponible a l’store del seu smartphone.
  • Telefònica: del 3 de maig al 29 de juny es pot sol·licitar la cita prèvia per a la declaració per telèfon, que comença oficialment el dia 5 de maig.

Podràs demanar la cita amb atenció personalitzada trucant al 91 553 00 71 o al 901 22 33 44. També pots utilitzar el telèfon automàtic (sense atenció personalitzada) al 91 535 73 26 o al 901 12 12 24.

Així que s’hagi convingut la cita, l’Agència Tributària serà la que es posarà directament en contacte amb tu en els horaris acordats.

  • En una oficina de l’Agència Tributària: a partir del 26 de maig hauràs de demanar cita prèvia trucant al 91 553 00 71 o al 901 22 33 44, de dilluns a divendres, de 9 a 19 hores. Tot seguit, et podràs presentar a l’oficina indicada per fer la teva declaració de la renda directament amb l’equip del fisc. Important: si penses que no podràs assistir a la teva cita, l’has d’anul·lar fent servir els números indicats anteriorment.

Les últimes novetats a la declaració de la renda del 2021

Per a aquest darrer exercici, les rendes de més de 200.000 i 300.000 euros notaran un augment del tipus impositiu en el percentatge d’IRPF (a la totalitat de la base liquidable general, inclosa la corresponent a l’import del mínim personal i familiar que en forma part se li apliquen les escales general i autonòmica, per la qual cosa dependrà de la comunitat autònoma). La resta de l’escala queda igual.

A més, l’impost sobre el patrimoni ha augmentat d’1 punt, passant del 2,5% al ​​3,5% per a tots aquells ingressos que siguin superiors a 10 milions d’euros. La resta queda invariable.

D’altra banda, l’Agència Tributària tindrà en compte les ajudes i les donacions fetes pels particulars davant de la catàstrofe del volcà de l’illa de la Palma. Les persones físiques estaran, doncs, exemptes del pagament. Es declaren exemptes els ajuts concedits per danys personals causats directament per les erupcions volcàniques a l’illa de la Palma, segons el que estableix el Reial decret llei 20/2021, del 5 d’octubre, pel qual s’adopten mesures urgents de suport per a la reparació dels danys ocasionats per les erupcions volcàniques i per a la reconstrucció econòmica i social de l’illa de la Palma.

L’última novetat fa referència a les criptomonedes, en què s’inclourà un apartat especial al programa Renda web: totes les persones físiques han de declarar les inversions en criptomonedes, si ha ingressat més de 1.000 € a Espanya o a l’estranger.

Responem les teves preguntes més freqüents

He estat a ERTE, en quins casos he de fer la declaració de la renda?

Si vas percebre ingressos per ERTE, sí que has de fer la declaració de la renda d’aquest 2021 en el cas que ingressessis més de 14.000 € amb dos o més pagadors, sent la suma del segon i els següents superior a 1.500 € (pot variar segons el cas).

Només n’estan exempts els contribuents amb ingressos que no superin els 22.000 €, en cas que es derivin d’un sol pagador.

Quines dades i quins documents he de tenir a punt abans de la meva cita telefònica o presencial?

  • DNI original del titular i de tots els membres de la família que apareixen a la declaració.
  • Número IBAN del compte bancari.
  • Rebut de l’IBI de les propietats.
  • Qualsevol justificant que pugui donar lloc a deduccions autonòmiques o beneficis fiscals com donatius, lloguers, hipoteques, etc.

He de verificar l’esborrany de la declaració abans de confirmar-lo?

Els esborranys, tot i haver estat fets per la mateixa Agència Tributària, poden incloure errors, informació incompleta o desactualitzada. A més, és important revisar totes les informacions, per si hem oblidat d’incloure-hi alguna deducció fiscal interessant. Així que els nostres experts us aconsellen de comprovar-ho sempre.

Si necessites més informació i assessorament legal i tributari, contacta amb RACC Legal, que compta amb un equip d’advocats per a tota la família.