Descobreix les claus per a un lloguer amb èxit

Per: Deyanira García

El mercat del lloguer apareix com un escenari vital per a molts dels que estan buscant un habitatge, per a ús individual o compartit.

Els elevats preus de compra d’una casa fan que aquesta sigui l’opció triada per la majoria de gent, tant a grans ciutats com a localitats mitjanes.

Què és ser arrendador i arrendatari?

A l’hora de fer un contracte de lloguer, es parla d’arrendador i arrendatari. L’arrendador és la persona que té la propietat de l’immoble i que, per tant, rep un lloguer o una renda. Per contra, l’arrendatari és la persona que paga per l’ús o el gaudi d’aquest bé.

L’arrendador té la responsabilitat de mantenir la propietat en condicions adequades, garantir que compleix els requisits legals i deixar que l’arrendatari gaudeixi de l’espai durant el període acordat.

Per la seva banda, l’inquilí (arrendatari) es compromet a fer el pagament del lloguer acordat, a tenir cura de la propietat mantenint-la en bones condicions (això inclou fer les reparacions menys greus), i complir una sèrie de normes i regulacions, com ser el pagament de les factures dels subministraments, no realitzar reformes sense el consentiment del propietari i respectar els terminis de notificacions, entre altres.

Què és un contracte de lloguer?

És un acord legal entre el propietari d’un immoble i la persona que utilitzarà aquest bé a canvi d’un pagament periòdic.

Aquest document estableix els termes i les condicions perquè es dugui a terme l’intercanvi. Alguns dels elements clau que s’inclouen en un contracte de lloguer són:

  • Dades personals de totes dues parts.
  • Descripció de l’immoble, on se n’especifica l’adreça, les característiques i les condicions en què es troba l’habitatge.
  • Durada del lloguer.
  • Quantitat de diners i freqüència dels pagaments que l’inquilí ha de complir.
  • Dipòsit que paga l’arrendatari.
  • Les responsabilitats de les dues parts, és a dir, de l’inquilí i de l’arrendador.
  • Prohibicions, com ara la clàusula de no tenir mascotes.
  • Condicions i terminis per comunicar la finalització d’un contracte.

Quins documents et poden demanar a l’hora de formalitzar un contracte?

Els documents necessaris que es demanaran a un llogater són el DNI o permís de treball o residència. A més, també es pot sol·licitar un document que certifiqui que l’arrendatari pot pagar la quantitat que s’acordi. És normal la petició de les nòmines per comprovar aquesta informació.

En cas que es consideri que aquest ingrés és insuficient per garantir el pagament del lloguer, l’arrendador pot requerir garanties addicionals, com ara un aval o fiador, que es comprometi a complir les obligacions de l’arrendatari, si aquest no les pot fer.

També és habitual que el nou llogater aporti una fiança. Això no és res més que un dipòsit de diners que es proporciona al propietari perquè aquest pugui fer front als desperfectes ocasionats. Cal destacar que en rescindir el contracte, i després de comprovar que l’immoble es troba en les mateixes condicions que el dia del lliurament, aquesta quantitat serà retornada en un termini de temps mai superior al mes des del dia de la devolució de les claus.

Normalment, aquests acords de lloguer d’habitatge es realitzen per escrit, perquè quedi constància del compromís entre ambdues parts. Tot i això, un acord verbal també seria legal, encara que és recomanable no fer-ho així.

Si llogo a través una immobiliària, qui corre amb les despeses?

Una de les novetats de la llei d’habitatge, publicada el 25 de maig al BOE com la Llei 12/2023, de 24 de maig, pel Dret a l’Habitatge, inclou que les despeses de gestió immobiliària i formalització del contracte aniran a càrrec de l’arrendador (per exemple, la comissió o els honoraris de l’agència immobiliària)

Com es pot rescindir un contracte de lloguer?

La manera de procedir a la rescissió d’un contracte de lloguer ha de figurar al contingut del mateix contracte.

Tot i això, l’inquilí té l’obligació d’avisar 30 dies abans de la data en què vol que es faci efectiva aquesta rescissió, i és requisit imprescindible que hagin passat 6 mesos de vigència del contracte.

Si no es compleixen aquests terminis, l’inquilí podrà deixar la residència però continuarà tenint l’obligació de pagar els costos dels 30 dies estipulats.

De qui són responsabilitat les despeses en cas de desperfectes?

Això també ha de quedar reflectit al contracte, ja que l’obligació de la reparació recaurà en un o altre depenent de diversos motius, com la naturalesa del problema, el valor o el motiu pel qual han succeït aquests desperfectes.

El que sí que ha de fer l’inquilí és comunicar al propietari, tan aviat com sigui possible, els problemes que puguin aparèixer.

Què passa si el lloguer inclou mobles?

L’inquilí té l’obligació de tornar la casa en les mateixes condicions en què va ser lliurada. Si és així, es tornarà la fiança que es va dipositar el dia de la signatura del contracte.

Per comprovar que tot està bé, en aquests casos, als contractes se sol incloure un inventari amb els elements, el seu estat i, si es creu oportú, un annex amb fotos.

Un inquilí pot llogar l’habitatge?

Un llogater no pot subllogar, ni totalment ni parcialment, l’habitatge, i tampoc pot anunciar-lo com a lloguer de vacances. L’única excepció seria que el propietari n’estigués al corrent i donés el vistiplau. En cas que l’inquilí es negués a acatar aquesta decisió, l’arrendador podria prendre accions legals.

Lloguers per a estudiants

Els contractes de lloguer d’habitatges per a estudiants no són diferents de la resta d’acords.

En aquests sí que és més comú sol·licitar un aval. I també es poden incloure clàusules sobre les normes a complir a les àrees comunes de l’habitatge, a més de l’obligació de no realitzar activitats que puguin suposar una molèstia per a la resta de la comunitat.