Els electrodomèstics que consumeixen més

Per: Deyanira García

La pujada del preu de la llum ens ha fet prendre consciència de petits gestos que ens poden ajudar a veure com se’n redueix a factura. Un exemple és utilitzar llum solar o apagar aquells aparells que no estiguem utilitzant. Des dels ajuntaments també s’han pres mesures, ja que en alguns municipis s’han canviat les bombetes tradicionals per llums led.

A les cases podem aconseguir que el nostre consum sigui menor. Una manera seria apostar pels electrodomèstics de classe A, identificats amb el color verd a la taula de qualificació energètica, pel fet que tenen menys consum que els de classe C (color taronja) o classe D (color vermell). Però si no tenim la intenció de renovar res i volem saber quins són els electrodomèstics que més consumeixen, aquí te’n deixem una llista i alguns consells per no malbaratar energia.

El frigorífic

Aquest electrodomèstic, de gran utilitat per a la conservació dels aliments, el trobem a totes les llars. És una de les màquines que està en funcionament continu i que no podem desconnectar de la presa de llum, si volem que continuï funcionant. Per aquesta raó, és un dels elements que més electricitat consumeixen. Com hem indicat abans, podem apostar per un de nou de classe A. Però si aquesta opció no està en els vostres plans, és recomanable deixar un espai a la part del darrere i que aquesta no estigui en contacte directe amb la llum ni amb una font de calor. A més, una de les premisses que ja coneixem és mantenir la porta tancada, així afavorirem que es mantingui la temperatura interior. Una temperatura que no ha de ser extremadament baixa: per a la nevera n’hi hauria prou amb 5°C, i per al congelador amb -18°C.

La neteja també és clau per estalviar l’energia. És aconsellable treure la pols de la part del darrere per evitar un sobreescalfament del motor. Però també cal parar atenció a l’interior, ja que només tres mil·límetres de gebre fan que el frigorífic hagi de treballar un 30% més.

El televisor

La tecnologia per a aquest electrodomèstic està en constant evolució. La gran revolució va ser passar als televisors plans. No només va representar un canvi estètic sinó també econòmic, pel fet que actualment les pantalles són led i tenen un consum inferior. Tot i això, hem de ser conscients que el televisor és el segon electrodomèstic que més cost ens genera a les factures de la llum. Per continuar reduint aquest cost el que és aconsellable és apagar completament l’aparell quan no l’utilitzem. Una altra alternativa seria programar l’apagada automàtica. D’aquesta manera evitarem que estigui en funcionament més hores de les que cal.

A més, avui dia els televisors ofereixen la possibilitat d‘adaptar els paràmetres amb què venen des de la fàbrica. Si modifiquem la brillantor i treballem amb la configuració, aconseguirem un estalvi important.

La rentadora

El tercer lloc d’electrodomèstics que consumeixen més en una llar és per a la rentadora. És impensable no tenir-ne una, però a continuació veurem com la podem fer servir i que consumeixi menys. En aquest punt cal ressaltar que aquest electrodomèstic té un consum energètic més gran quan es renta amb aigua calenta, ja que cal més energia per escalfar-la. Per això, el primer consell seria fer, sempre que sigui possible, rentats en aigua freda.

Actualment, les rentadores també ofereixen la possibilitat de programes curts o ECO, a més de seleccionar mitja càrrega de pes. Aquestes opcions poden ser una bona alternativa per reduir la durada, a més d’estalviar energia i aigua.

D’altra banda, el manteniment correcte de les rentadores ajuda a prolongar-ne la vida útil, però també que siguin més eficients energèticament. La calç que s’hi acumula pot obstruir els orificis de sortida, amb la qual cosa la nostra màquina necessitarà més energia per fer la mateixa feina. És per això que s’aconsella rentar el filtre una vegada al mes.

Els elements en stand-by

Quants cops hem pensat que el pilot que es queda encès no consumeix? O que no passa res perquè el carregador es quedi connectat? La veritat és que els equips connectats a una font d’alimentació, apagats i no en ús, suposen un consum de gairebé un 11% de tota la llum que utilitzem.

Una mesura ràpida seria substituir les regletes per altres que tinguin interruptor. Un altre dels gestos que podem dur a terme és desconnectar de qualsevol presa de llum els carregadors que no estiguem utilitzant. Amb aquestes dues mesures ens assegurarem que els elements en stand-by quedin desconnectats al cent per cent.

El forn

Aquest electrodomèstic és un dels que pitjor fama té pel que fa a l’alt nivell de consum. És ben cert que posar-lo en marxa suposa un alt nivell de consum, però també és cert que es fa servir puntualment. De manera que tampoc no fa encarir la nostra factura tant com es diu.

No obstant això, hi ha quatre coses que podem fer per millorar-ne l’eficàcia energètica.

  1. Quan el temps de funcionament hagi de ser de menys d’una hora, no cal fer ús del preescalfament.
  2. Com passa amb el frigorífic, és millor no obrir la porta quan està en marxa. D’aquesta manera, evitarem que se’n vagi la calor i que el forn hagi de fer un esforç per tornar a assolir la temperatura indicada.
  3. Podem apagar uns minuts abans el forn i aprofitar la calor residual que queda per acabar la cocció.
  4. Els recipients de vidre o ceràmica triguen menys a agafar la temperatura, per la qual cosa es redueix el temps de cuinat dels aliments.

L’ordinador

Olia Danilevich

El teletreball fa que molta gent tingui l’ordinador encès durant moltes hores. El primer que cal saber és que els ordinadors de sobretaula consumeixen més que els portàtils. Però per a tots dos podem aplicar unes mesures i aconseguir reduir l’energia.

On podem posar remei és a la pantalla. Abaixar la resolució i la il·luminació ja ens suposarà un gran estalvi. També ens pot ajudar a suprimir els salvapantalles. Quan apareixen, l’ordinador continua funcionant. Arribats en aquest punt hem de parlar que sempre que no fem servir l’ordinador és millor utilitzar el mode suspensió, quan sigui poca estona, o apagar-lo, si preveiem que trigarem a tornar a utilitzar-lo.

Com passa amb els televisors, hi ha diferents opcions d’energia per al dispositiu que poden ser manipulades, sempre atenent les necessitats de cadascú.

Una darrera acció podria ser desconnectar tots els perifèrics (escàner, impressora…) que no s’estan fent servir.

El rentaplats

Fent servir bé el rentaplats podem reduir la despesa d’aigua i també d’electricitat. Aquest electrodomèstic només suposa un 6% del consum d’energia de tota la casa. L’esforç energètic més gran es requereix a l’hora d’escalfar l’aigua per iniciar la rentada. Utilitzant aigua freda o adquirint un rentaplats que prengui directament l’aigua de la xarxa calenta mitigaríem el problema.

Les nostres accions també són importants per frenar el consum. Per això, és millor engegar el rentaplats només quan està ple del tot i amb programes curts o ECO. A més, el manteniment i la neteja són fonamentals per evitar embussos o obstruccions, que, sens dubte, afecten el rendiment del rentaplats.