És obligatòria l’assegurança de la llar en una hipoteca?

Per: Núria Sales

seguro hogar hipoteca

Disposar d’una assegurança per al cotxe és obligatori al nostre país, però amb l’assegurança de la llar no passa el mateix. Per norma general, la llei al nostre país no obliga a contractar una assegurança per a casa, però sí en alguns casos concrets que explicarem en aquest post. Per exemple, si és obligatòria l’assegurança de la llar en una hipoteca, en llogar un pis, etc.

Assegurança de llar, és obligatòria?

Ni els propietaris ni les persones que lloguen un habitatge estan obligades a contractar una assegurança de llar, encara que sempre és recomanable fer-ho per garantir que es cobreixin els danys que puguem causar a altres persones com veïns, familiars, etc. que es trobin a l’immoble. A més de comptar amb una assistència que ens protegeixi davant d’emergències com incendis, fuites d’aigua, problemes elèctrics, etc.

A banda de cobrir l’habitatge en si, a les pòlisses de la llar hi ha la possibilitat de protegir també els electrodomèstics, el mobiliari, equips electrònics, etc. que també es podrien perdre en cas de patir algun sinistre a casa.

T’imagines una fuita d’aigua sobtada? Al RACC podem solucionar-te els problemes de casa en menys de 3 hores durant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Oblida’t d’imprevistos amb la nostra assegurança de llar.

L’assegurança de la llar per a un habitatge amb hipoteca

Com hem aclarit, la llei no obliga a disposar d’una assegurança a casa, però el cas de les hipoteques és peculiar. A la Llei del mercat hipotecari sí que s’especifica l’obligatorietat de garantir que els danys que es puguin produir a l’immoble quedin coberts per l’assegurança del propietari. En aquest cas, cal que sigui igual el valor que hem assegurat i el de l’habitatge.

La majoria de vegades en què es contracta una hipoteca, l’entitat bancària ofereix una assegurança per a la nova llar que inclou més prestacions i cobertures que les obligatòries. És important aclarir que la persona propietària pot triar l’assegurança de llar que més s’adapti a les seves necessitats i que pot contractar-la amb la companyia que desitgi, per la qual cosa no està obligada a fer-ho amb el banc amb què signa la hipoteca.

Habitatge en propietat sense hipoteca

En el cas d’habitatges en què no hi ha cap préstec pendent, tampoc no estan obligats a disposar d’una assegurança. Tot i que hem de ser conscients que no hi haurà cap asseguradora que respongui davant de qualsevol problema, i, per tant, serà el propietari qui haurà de fer-se càrrec de la reparació i possibles indemnitzacions a tercers. Per exemple, si es produeix algun dany a l’habitatge d’un veí, com humitats per filtracions d’aigua, entre altres.

Habitatge de lloguer, qui paga l’assegurança?

Els llogaters d’un pis o d’una casa tampoc estan obligats a contractar una assegurança de llar, encara que sí que pot ser útil per resoldre entrebancs que puguin sorgir mentre hi viuen. Per norma general, el propietari disposa d’una assegurança que garanteix la protecció del continent, en què s’inclouen totes les parts fixes de la casa, com ara terres, mobles encastats, canonades, sostres, etc. Els inquilins, per la seva banda, poden assegurar-ne el contingut, és a dir, totes aquelles coses de valor amb què han omplert l’interior de l’habitatge: electrodomèstics, tecnologia, mobles, joies, etc. La protecció d’aquests objectes anirà a càrrec seu.