Les avaries més comunes als forns

Per: Deyanira García

És la llei de Murphy: ho tens tot a punt per posar tota una menja al forn…, però no funciona. Que s’hagi fet malbé suposa un gran contratemps, ja que pot ser per molts factors i detectar-ho pot ser molt complicat.

En aquest cas, és millor trucar a un tècnic perquè ho repari convenientment. Però abans de fer aquesta trucada pots comprovar que no és per alguna de les avaries més comunes (i fàcils de resoldre).

Bombeta fosa

La llum amb què s’il·lumina l’interior del forn prové d’una bombeta. I, com a tal, amb el temps es fon.

Encara que no tenir llum no influeix en la temperatura de l’interior, sí que afecta el cuinat, ja que si no veiem com està de cuit el menjar, acabarem per obrir la porta i fent que el forn es refredi, cosa que, directament, repercuteix en la cocció.

Per això és important tenir la bombeta sense fondre. Com es repara? Fàcil:

  • Treu el protector que envolta la bombeta i desenrosca-la.
  • Substitueix-la per la nova, com faries amb qualsevol altra bombeta de casa.
  • Torna a col·locar el protector.

Problemes amb la porta

Si la porta no encaixa bé, la calor es perdrà i el menjar no es farà. En altres casos, els més extrems, amb aquesta incidència, el forn, per seguretat, no es posarà en marxa.

Sovint, no donem la importància que té al fet de mantenir en bones condicions el forn. I cal comprovar l’estat de la porta i de les frontisses. Per això, quan es vegi una frontissa defectuosa, és millor retirar l’antiga i col·locar-ne una de nova.

El forn no arriba a la temperatura

Ja sabem que al forn s’assoleixen temperatures molt altes i no serveix de res que aquest electrodomèstic no arribi a la marca que volem.

El que no és tan fàcil és determinar per què s’està produint aquesta fallada. ja que pot tenir a veure amb la instal·lació del sistema elèctric, amb les resistències i termòstats, amb el rellotge…

Si finalment detectem que és a causa d’un petit ajustament, com el de posar a l’hora el rellotge, el problema se solucionarà en poc temps. No obstant això, en la resta de supòsits, tret que algú a casa tingui nocions d’electricista, és millor trucar a un tècnic perquè trobi el problema i li pugui posar una solució adequada.

En la majoria d’aquests casos cal tornar a treure el forn i tornar a fer una instal·lació completa.