Les cinc avaries més comunes d’una rentadora

Per: Deyanira García

L’aparició de la rentadora va suposar tota una revolució pel que fa a la manera de fer les bugades. Amb el pas del temps, aquest electrodomèstic s’ha consolidat com un imprescindible a les llars i, pel seu elevat ús, les avaries poden aparèixer.

En alguns casos, la reparació pot ser ràpida; fins i tot es poden prevenir amb un bon manteniment. Quan les avaries són més grans, caldrà un professional per poder resoldre el problema.

Tot seguit detallem les cinc avaries més comunes que pot patir una rentadora.

1. No va el centrifugat

Si el nostre electrodomèstic no centrifuga, pot ser per diverses raons. Per això, el primer que cal fer és comprovar que tots els cables estiguin ben connectats i en bon estat, per descartar que el problema sigui provocat per aquesta causa. També pot provenir d’una fallada a la bomba de l’aigua, i per solucionar aquest supòsit caldrà un tècnic.

Altres vegades, el problema pot estar relacionat amb el condensador d’arrencada, que és el mecanisme que s’encarrega d’augmentar les revolucions quan arriba aquest moment de la rentada. Per determinar si aquest és l’origen de l’inconvenient, només cal apreciar si la funció es realitza correctament sense roba a l’interior. Si amb el tambor buit centrifuga, però quan s’omple no, vol dir que el condensador està avariat.

Finalment, pot ser que aquesta funció no es produeixi amb determinats programes. Per això, haurem de detectar quins són els que fallen. Si, per contra, veiem una anomalia a tots, és molt probable que sigui perquè el sistema de programat ha deixat de funcionar.

2. Pèrdua d’aigua

Si la rentadora perd aigua, haurem de localitzar el lloc per on es produeix la fuita.

En el cas que sigui pel calaixet, la solució és ràpida i senzilla: n’hi haurà prou de treure’l i netejar-lo bé. Les restes de sabó que s’hi acumulen són les causants d’aquest contratemps.

La pèrdua de l’aigua pot produir-se per sota de la rentadora. Aquí s’obren dues possibilitats. La primera és que sigui provocada per la mànega de desguàs. La segona, relacionada amb l’entrada de l’aigua. En tots dos casos, abans de trucar un tècnic, comprovarem que els tubs no estiguin doblegats, encallats o mal connectats. En cas d’estar en mal estat, cal contactar amb el servei de reparació.

3. Problemes a l’hora de desguassar

Normalment, els problemes de desguàs poden venir causats per:

  • Filtre encallat: se soluciona extraient el filtre i netejant-lo. Tot i que no és una feina complicada, sí que és delicada perquè es tracta d’una peça fràgil. Aquest embús sol produir-se quan hi queden petits fragments de tela o fils acumulats.
  • Embús de mànegues internes: en aquest cas, caldrà l’ajuda d’un tècnic perquè desmunti la rentadora i netegi la brutícia.
  • Bomba de desguàs: si la bomba deixa de funcionar, l’aigua utilitzada quedarà dins del bombo. La solució passa per un tècnic, que serà qui la repari o substitueixi en funció de la gravetat.
  • Si el problema a l’hora de desguassar és a causa d’una avaria elèctrica de la rentadora, també cal trucar un tècnic.

4. El tambor no gira

Si el tambor de la rentadora no gira, pot ser per un trencament de la corretja del tambor o per un desgast de les escombretes.

Per saber si la corretja és el que falla, amb l’electrodomèstic apagat, farem girar manualment el tambor. Si no hi ha resistència, un tècnic haurà de canviar la corretja vella per una de nova.

5. Fort soroll durant el centrifugat

Un soroll més fort o excessiu durant la fase del centrifugat pot ser perquè els amortidors o coixinets estan desgastats a conseqüència de l’ús. Si apreciem alguna anomalia sonora durant aquest procés, el recomanable és trucar com més aviat millor un tècnic. Si es continua utilitzant la rentadora, el problema podria fer-se gran i fer malbé l’eix o, fins i tot, el bombo de l’aparell.