Lloguer o compra d’un habitatge: tot el que n’has de saber abans de fer l’operació

Per: Deyanira García

La nostra llar no és només el lloc físic on vivim. També és un espai que ens proporciona seguretat, confort. És el lloc on creem records i vincles emocionals. És justament per això que prendre la decisió de llogar o comprar un habitatge es fa tan difícil. Cada detall compta per poder construir un lloc ideal per viure-hi en harmonia. Però abans de triar entre totes les opcions del mercat, et recomanem que avaluïs bé l’immoble per evitar sorpreses. Tingues en compte aquestes consideracions:

Factors previs

Abans de començar a buscar activament un lloc per viure, fes-te un pressupost realista que no només tingui en compte el cost màxim de l’habitatge que et pots permetre, sinó també el desemborsament inicial que et suposarà (per exemple, l’entrada, la fiança, els impostos, la hipoteca, el manteniment…).

Determina també quines característiques ha de tenir l’immoble, i la seva ubicació, fixant-te en detalls com la proximitat al transport públic, als supermercats i als centres de salut, o si hi ha soroll al carrer.

Anàlisi de l’habitatge

Quan tinguis clars aquests requisits, ja pots començar a cercar i visitar la teva futura llar. Un dels aspectes més importants que has de tenir en compte és la valoració de l’estat estructural tant de l’habitatge com de l’edifici. Fixa’t en les parets per comprovar que no tinguin humitats ni esquerdes, mira que les finestres ofereixin un bon aïllament i comprova que el terra estigui en bones condicions també. Igualment, visita l’immoble en diferents moments del dia per confirmar quantes hores de llum solar rep la casa.

Pel que fa a les instal·lacions, no dubtis a comprovar que el sistema elèctric i hidràulic funcioni bé. Respecte a la lampisteria, verifica que no hi hagi fuites, que tingui aigua calenta i freda i que hi hagi una bona pressió. Si l’habitatge compta amb subministrament de gas, pots sol·licitar el certificat d’instal·lació i preguntar per la data en què es va fer l’última revisió. 

Un altre punt important és analitzar el sistema de seguretat de l’habitatge. Mira’t bé la porta principal, comprova que hi hagi porter automàtic i, si hi ha zones comunes, confirma que disposin de sistemes de videovigilància.

Què passa amb les zones comunes?

Si optes per la compra, demana informació sobre la teulada i les canaletes, ja que molts problemes de goteres tenen el seu origen aquí. També revisa l’estat dels balcons, les terrasses i els patis en el cas que l’habitatge tingui aquests espais. 

D’altra banda, és aconsellable que coneguis les normes de la comunitat i que sàpigues quines són les quotes de manteniment i si hi ha derrames pendents de pagament. En el cas que sigui un habitatge de lloguer, també és important disposar d’aquesta informació i acordar a qui correspon aquesta despesa si escau. 

Desperfectes en una casa de lloguer

Si la teva opció és llogar, però durant les visites has observat desperfectes a l’habitatge, et recomanem que, abans de signar, aquests danys quedin recollits en el contracte. D’aquesta manera t’estalviaràs conflictes a l’hora de determinar qui és el responsable de reparar o substituir un bé.

Una solució és afegir un annex al contracte que inclogui un inventari i les fotos dels danys i desperfectes observats, així com de l’estat dels mobles o electrodomèstics, si és que l’habitatge en té. Això servirà com a prova en cas de disputes futures. El contracte també pot establir qui es farà càrrec de les reparacions o substitucions

No et quedis amb dubtes

Abans de la signatura, assegura’t de resoldre tots els teus dubtes, ja que d’aquesta manera evitaràs ensurts i, sobretot, contratemps econòmics.

Aquestes són algunes de les preguntes que pots plantejar: si els subministraments estan donats d’alta, si s’admeten mascotes al domicili, si hi ha despeses addicionals i quin import tenen (comunitat, taxa d’escombraries, pujada de l’IPC…), o si l’habitatge es lloga o ven amb mobles i electrodomèstics.