Novetats de la renda 2023

Per: Deyanira García

Som en aquell moment de l’any en què hem de retre comptes amb Hisenda per l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’any 2023.

Aquesta campanya arriba amb algunes novetats. Si ets dels que han de presentar la declaració, a continuació te n’expliquem les novetats i tot el que has de saber per fer-la correctament.

Qui l’ha de presentar?

Tots els treballadors que hagin cobrat més de 22.000 € l’any per part d’un únic pagador hauran de presentar la declaració de la renda. Si per contra els teus beneficis provenen de més d’un pagador, hauràs de superar el llindar dels 15.000 €; és a dir, mil euros més del que estava estipulat.

És una novetat d’aquesta campanya de la renda que tots els autònoms, independentment de les seves pèrdues i els seus guanys, hagin de presentar-la. Això és degut al nou sistema de cotització per ingressos reals que va entrar en vigor el passat 1 de gener del 2023, pel qual la cotització va en funció dels beneficis obtinguts pel treballador per compte propi.

Dates que convé tenir en compte

La campanya de la renda va començar el passat 3 d’abril i s’acaba el proper 1 de juliol.

  • Si presentes la declaració per Internet, el termini és fins a l’1 de juliol.
  • Si prefereixes que l’Agència Tributària et faci la declaració per telèfon, el termini és del 7 de maig a l’1 de juliol. S’ha de demanar cita prèvia entre el 29 d’abril i el 28 de juny. Per concretar el dia, s’ha de fer la sol·licitud per Internet o trucar a aquests números de telèfon: 91 535 73 26 / 901 12 12 24 o 91 553 00 71 / 901 22 33 44.
  • Si vols que l’Agència Tributària et faci la declaració presencialment a les seves oficines, la cita prèvia l’has de sol·licitar entre el 29 de maig i el 28 de juny, trucant al 91 535 73 26 / 901 12 12 24 o al 91 553 00 71 / 901 22 33 44, o bé demanar-la per Internet.

Com es consulta l’esborrany?

A través del web de l’Agència Tributària pots consultar l’esborrany i et recomanem que ho facis en qualsevol cas. 

Els sistemes d’identificació exigits per accedir-hi són:

  • Certificat i DNI electrònic.
  • Sistema Cl@ve Mòbil.
  • Número de referència prèviament subministrat per l’Agència Tributària.

Tal com indica el seu nom, les dades que consten a l’esborrany poden tenir errors o aparèixer incompletes. En aquest cas, cal corregir-les per evitar conflictes amb l’ens públic.

És fonamental revisar que totes les dades fiscals siguin correctes. A més, hi ha apartats especials que no sempre estan emplenats i, per tant, cal introduir-hi les dades manualment:

  • Un d’aquests casos són les dades dels ascendents o descendents.
  • Les vendes de propietats normalment no consten i també cal incorporar-les.
  • També cal introduir manualment les dades referents a les pensions per aliments.
  • Els pisos llogats també han de quedar registrats.

Noves deduccions de la renda 2023

Aquesta campanya també presenta algunes novetats pel que fa a les deduccions. Són aquestes:

  • En referència als vehicles elèctrics: si s’ha comprat un vehicle elèctric, es pot deduir fins al 15% del valor, amb un màxim de 3.000 €. A més, si tenir un vehicle elèctric ha comportat una obra per fer la instal·lació dels punts de recàrrega, també es pot aplicar una deducció del 15% de les despeses.
  • Contribucions a ONG, partits polítics, sindicats o col·legis professionals: el declarant que contribueixi a qualsevol ONG se’n pot desgravar el cost entre el 10 i el 80%, en funció del capital aportat. I si fos militant d’un partit polític, la desgravació a la qual es pot acollir és del 20%, però amb un límit de 600 €. D’altra banda, els treballadors que estiguin afiliats a sindicats o a col·legis professionals es podran beneficiaran del 20% de deducció, amb un màxim de 500 €.
  • Deducció per maternitat: les mares amb fills de menys de 3 anys podran rebre fins a 1.200 € per fill, tant si són treballadores com si estan a l’atur. Fins ara només se’n podien beneficiar les mares treballadores.
  • Rehabilitació d’habitatge: va ser una de les novetats de l’exercici anterior, però enguany torna a tenir vigència. Fa referència a la rehabilitació dels habitatges per aconseguir una millora de l’eficiència energètica. Segons la reforma, es poden obtenir deduccions de fins al 60%.
  • Declaració de criptomonedes: els inversors que cotitzin a l’estranger i tinguin un valor superior a 50.000 € hauran d’emplenar el model 721. Si no es fa la declaració, el cost econòmic de la sanció pot arribar als 200.000 €.