Per què és important comptar amb una assegurança de llar abans de vacances

Per: Núria Sales

seguro hogar obligatorio

La llar és, potser, el lloc que té més valor per a qualsevol família, ja que conté totes les seves pertinences personals i els records. Per aquest motiu, té sentit comptar amb una assegurança que els protegeixi davant de qualsevol imprevist o risc. En l’actualitat, és obligatòria l’assegurança de llar tant per a habitatges de propietat com de lloguer, i fins i tot per a segones residències, encara que s’hi visqui molt pocs dies a l’any. A Espanya, cal comptar amb un mínim de responsabilitat civil que protegeixi de qualsevol risc que pugui ocasionar a altres persones i a la llar mateixa, com el robatori a casa, un incendi o una fuita d’aigua, etc.

Quins riscos cobreix una assegurança de la llar?

L’assegurança de la llar ofereix diferents opcions i modalitats que es poden contractar d’acord amb les necessitats de cada casa, amb cobertures pensades per protegir tant els béns materials com el físic de les persones que l’habiten davant d’imprevistos del dia a dia. En períodes de vacances, sobretot els mesos d’estiu, Nadal i Setmana Santa, la casa queda tancada i poc vigilada, cosa que fa augmentar les possibilitats de patir riscos a la llar.

Els sinistres més comuns a les llars durant les vacances:

Robatori a casa. Els lladres aprofiten qualsevol distracció dels propietaris per colar-se a la llar i endur-se els elements de valor que trobin. És important prendre mesures de seguretat per posar-ho difícil i que els sigui complicat entrar a casa quan no hi ets.

Escapament d’aigua. Ja sigui per una canonada trencada o una gotera, les fuites d’aigua són un dels sinistres més declarats a les companyies d’assegurances. En molts dels casos, provoca danys a altres veïns, per això és fonamental tenir contractada la responsabilitat civil que es farà càrrec d’indemnitzar-los.

Danys al sistema elèctric. Poca cosa podem fer a casa sense llum, ja que els electrodomèstics, internet, els ordinadors, els carregadors, etc., per no dir tot!, funcionen amb corrent elèctric. Una fallada elèctrica pot produir, a més, avaries als aparells connectats i fer-los malbé. Si te’n vas uns quants dies, apaga la nevera i el congelador i no hi deixis cap resta de menjar.

Incendi a casa. En alguns casos els provoca una distracció a la cuina, una espelma mal apagada, una estufa encesa, i en altres, una sobrecàrrega del sistema elèctric. Vigila i feu una revisió abans de marxar!

Trencament de vidres. Aquest accident també és força freqüent a les llars. Com que és un element fix de la casa, queda cobert amb el capital de continent.

Fenòmens atmosfèrics. Segons el moment de l’any, es poden donar situacions de vent fort, tempestes, calamarsa, nevades, etc. En tornar a casa pots trobar danys a les parts més desprotegides de l’habitatge, com la teulada o les terrasses, persianes, vidres, i al jardí.

Quins béns val la pena assegurar a l’estiu?

La pòlissa d’assegurances inclou un capital, pactat quan es dona d’alta l’assegurança, per protegir els béns materials i els objectes de valor davant d’un robatori a casa o una altra situació que es pugui donar durant la teva absència. S’anomena capital de contingut, i cobreix tot el que s’ha declarat a la pòlissa, fins a un import determinat, i que admet la companyia. És important que facis un repàs de les coses que tens a casa, de més a menys valor, per exemple, electrodomèstics, tecnologia, mobles, joies, roba, etc. i que calculis un valor total per assegurar que el capital que declares s’ajusta a la realitat.

A més de la protecció dels béns, l’assegurança de la llar del RACC ofereix una assistència bàsica amb l’ajuda de tècnics per a la reparació de problemes elèctrics i situacions d’urgència, com ara serralleria i fontaneria.

Assegurança per a segon habitatge, protegit per vacances

Si disposes d’una segona residència, una casa per passar-hi les vacances, també és fonamental que la protegeixis, encara que hi passis períodes molt curts durant l’any i et sembli que no valgui la pena contractar una assegurança. I és justament al contrari: com que es tracta d’un habitatge poc habitat i vigilat, hi ha més possibilitat que sorgeixin problemes i imprevistos.

Informa el gestor d’assegurances de l’ús d’aquest habitatge perquè només inclogui les cobertures que necessites i així poder ajustar el preu. En el cas de ser la mateixa companyia on assegures la primera residència, és possible que aconsegueixis algun avantatge que altra quan asseguris la casa de vacances 😊