Quines són les avaries més comunes d’un rentaplats?

Per: Deyanira García

El rentaplats s’ha convertit en un electrodomèstic indispensable a les nostres cuines. La comoditat a l’hora de rentar plats ens fa guanyar temps i, també, reduir la quantitat d’aigua emprada a cada rentada.

Com que es fa servir molt, és habitual que sigui una de les màquines que més avaries reporta, causant un gran contratemps per als propietaris. Tot i això, algunes són fàcils de detectar i solucionar, sense necessitat de trucar un tècnic.

Què passa amb l’aigua?

A vegades podem apreciar que el rentaplats no agafa tota l’aigua que necessita. Això pot ser perquè la mànega estigui doblegada, o que el filtre tingui algun element que l’obstrueixi. Si es dona algun d’aquests supòsits, només cal estirar la mànega o extreure el que provoca el col·lapse.

Un altre dels problemes que es poden presentar, en relació amb l’aigua, és que el rentaplats no desguassi com caldria. Això ho apreciem ràpidament: quan obrim la porta i veiem aigua estancada. Pot estar ocasionat per un embús a les canonades, per una mànega doblegada o perquè la bomba d’aigua estigui taponada.

La pastilla no s’ha desfet

És més habitual trobar-se amb aquest problema als programes de curta durada. Habitualment es recomana que a les rentades de menys minuts s’utilitzi sabó líquid en comptes de pastilles, ja que pot ser que la temperatura i el temps no siguin suficients per desfer tota la dosi sòlida.

També es pot donar el cas que la pastilla aparegui parcialment al seu compartiment perquè no s’ha obert bé. Abans de tancar-lo, haurem de comprovar que no hi hagi cap peça de la vaixella que l’obstrueixi, impedint-ne l’obertura total.

Si després d’aquests senzills passos continuem albirant alguna alteració, és hora de trucar el tècnic.

El parament no està completament net

Això ens fa posar el punt de mira en el filtre i les aspes. La brutícia i la calç afecten els orificis de sortida de l’aigua, de manera que, si hi ha una oclusió, el resultat final no serà l’esperat. Per això és recomanable parar atenció a la neteja d’aquests mecanismes.

A més, abans de posar en funcionament el rentaplats haurem d’assegurar-nos que les aspes no xoquin amb res.

Per què no s’engega?

Els rentaplats més moderns acostumen a portar una pantalla per poder seleccionar el programa i la temperatura desitjada. Poques vegades aquesta tecnologia es bloqueja, però si passa, l’aparell no s’engegarà. Al llibre d’instruccions hi haurà els passos que cal seguir per reiniciar el rentaplats.

En altres casos, el rentaplats pot no posar-se en funcionament per:

  • Fallada en la instal·lació elèctrica.
  • Filtre o mànega obstruïda.
  • Aixeta de l’aigua tancada.

Abans de trucar un tècnic, podem revisar que cap d’aquests tres supòsits no s’estigui produint. Si el problema persisteix després de fer la comprovació, cal contactar amb un professional perquè ens resolgui el problema.