Recomanacions per fer front a l’onada de calor

Per: Deyanira García

En els darrers anys, estem veient com cada cop els estius són més calorosos. Assolir els 40°C ja no només passa al sud. L’any passat, aquestes altes temperatures van arribar també a països d’Europa, on la mitjana estival ronda els 30°C. Quan això passa, és habitual sentir parlar de l’arribada de les onades de calor i de les recomanacions per fer front a aquestes temperatures que, sens dubte, poden fer perillar la salut de les persones.

Per això, és important saber que hi ha col·lectius que són més vulnerables que altres i que, per tant, s’han de protegir més. Entre ells hi ha:

  • la gent gran,
  • els nens, especialment els de menys de quatre anys,
  • els malalts, sent més sensibles aquells que prenen una medicació crònica,
  • persones amb diversitat funcional,
  • les dones embarassades,
  • persones que treballen a l’aire lliure en activitats físiques.

Els efectes que pot provocar una exposició a temperatures excessivament elevades són diversos: des de notar rampes o esgotament, passant per deshidratació o un desmai per un cop de calor.

Com ens podem protegir d’una onada de calor?

Inevitablement, no podem fer que el temps refresqui una mica més o que un dia assolellat sigui menys calorós, però sí que podem variar alguns hàbits per protegir-nos d’una onada de calor.

  1. En la mesura del possible, cal evitar sortir al carrer a les hores de màxima calor, és a dir, entre les 12 i les 18 h. Aquesta franja és especialment conflictiva per a aquelles persones que són considerades de risc.
  2. Augmentar la ingestió de líquids. Cal beure fins i tot quan no es té set, prioritzant l’aigua i els sucs de fruita i apartant les begudes ensucrades, alcohòliques o amb cafeïna.
  3. Incorporar canvis a la nostra dieta també ajuda a combatre la calor. Suprimir els menjars copiosos i calents per altres de més frescos, en què predominin les verdures i les fruites, és el més recomanable. La raó és que amb aquests productes es poden recuperar les sals que es perden a través de la suor. Pel que fa a la quantitat, és millor menjar poc i diverses vegades al dia. I quan els aliments triguen a ser consumits, s’han de guardar a la nevera perquè es conservin en bon estat.
  4. Portar roba lleugera i calçat transpirable: els teixits lleugers, folgats i amb colors clars ajuden a reduir la calor corporal. També és aconsellable cobrir el cap amb algun barret o gorra i protegir els ulls amb ulleres de sol.
  5. Durant el dia, és millor tenir les persianes abaixades i les finestres tancades per evitar que entri la calor. Per fugir-ne, també és bo instal·lar-se a les habitacions més fresques. Serà durant la nit quan obrirem les finestres per refrescar i ventilar la llar.
  6. Reduir l’activitat física: fer esforços físics, i més si és sotmetent el cos a una temperatura ambient alta, no és una bona idea. Per això, cal evitar fer exercici a les hores centrals del dia i és aconsellable abaixar la intensitat dels exercicis.
  7. Afavorir els descansos a l’ombra o en espais amb climatització.
  8. No deixar dins del cotxe nens, ancians o mascotes. La temperatura a l’interior del vehicle és superior a la que hi pot haver al carrer, per la qual cosa patiran més que si fossin fora.

Com reacciono si veig que algú està patint un cop de calor?

Com hem esmentat anteriorment, les altes temperatures poden afectar la nostra salut patint cops de calor. Alguns dels indicadors que poden alertar que se n’està patint un són tenir nàusees, marejos, temperatura corporal elevada, mal de cap o un pols fort. Depenent de la gravetat, es pot arribar al desmai. Per això és molt important saber què cal fer en cas de veure que algú està tenint un cop de calor.

  • El primer que cal fer és contactar amb l’assistència sanitària. Recorda que al RACC oferim una assegurança de salut perquè estiguis sempre protegit davant de qualsevol necessitat.
  • Mentre arriben els sanitaris, cal airejar la persona, retirant-li la roba si aporta calor o impedeix que li arribi bé l’aire.
  • Haurem de refrescar el cos amb aigua freda o gel, posant èmfasi en zones com el coll o el clatell. No es recomana ficar la persona directament a la banyera per abaixar la temperatura, millor anar per zones.
  • Si està conscient, cal oferir-li abundant aigua.
  • En el cas que la persona no estigui conscient, no se li donarà mai aigua, però sí que caldrà girar-la de costat amb les cames flexionades.