Trucs per estalviar en calefacció

Per: Deyanira García

A poc a poc, comença a arribar l’hivern i, amb ell, el descens de les temperatures. En arribar a casa el que busquem és una llar càlida i acollidora, però amb el temor de l’increment de la factura de la llum moltes vegades ens ho pensem dues vegades.

Segons els estudis, a Espanya, la despesa mitjana en calefacció representa fins a gairebé un 50% del consum energètic a les llars. Afortunadament, hi ha maneres d’ajudar a mantenir una casa confortable sense comprometre, tan fortament, el pressupost.

Aïllament

Les fuites de calor són un enemic silenciós, ja que poden fer que pugi la factura. Amb les portes i finestres ben segellades i tancades, la calor romandrà dins de casa. També ajuden a mantenir la calor unes cortines gruixudes, a més d’abaixar la persiana quan de fa de nit, perquè així s’evita que es coli el fred.

Controlar la temperatura

Per norma general, els hiverns al país no són extraordinàriament freds, tret d’algunes zones o moments molt puntuals de l’any. Per això, és recomanable controlar la temperatura: durant el dia, el termòstat pot estar entre 19 i 21 graus, mentre que a la nit es recomana que estigui entre 15 i 17 graus.

Ajustar la temperatura de la llar és un dels mètodes més simples i efectius per estalviar. A més, a aquest efecte, hi ha uns termòstats programables amb els quals es pot establir la temperatura desitjada per a cada horari segons la nostra rutina.

D’altra banda, aprofita al màxim la llum solar durant el dia obrint cortines i persianes per deixar que la calor natural entri a casa.

Apagar-la quan no faci falta

Si preveiem que, per exemple, els matins o el cap de setmana no hi haurà ningú a casa, el millor perquè no consumeixi és apagar la calefacció. En cas de tenir un termòstat programable podríem indicar el dia, l’hora i la temperatura en què volem que comenci a funcionar.

La situació és diferent si l’estona d’absència és molt breu; en aquest cas, no es pot deixar encesa.

Però recorda que el millor per no consumir és que no estigui funcionant.

Mantingues el teu sistema de calefacció en forma

Un manteniment regular del sistema de calefacció pot marcar la diferència en l’eficiència energètica. Programa revisions anuals per netejar filtres, purgar radiadors i assegurar-te que tot funcioni correctament. Un sistema ben mantingut consumeix menys energia.

Revisa els teus hàbits

De la mateixa manera que et vesteixes diferent per sortir al carrer segons la temperatura, a dins de les llars ha de ser igual. Si ens abriguem, aïllem el fred del nostre cos i no caldrà augmentar la temperatura de la calefacció.

Un altre gest que es podria tenir en compte és tancar els radiadors en aquelles habitacions de la casa que no es fan servir.

Estalviar en calefacció no vol dir passar fred, sinó optimitzar l’ús de l’energia. Implementa aquests consells i mantingues les factures sota control.