Vols que casa teva sigui més sostenible? Et donem uns quants tips

Per: Núria Sales

casas sostenibles

Les cases sostenibles aprofiten els recursos naturals, com ara l’aigua de la pluja o la llum solar, per reduir al màxim l’impacte ambiental i la despesa energètica. Més del 70% dels immobles a Europa són ineficients a nivell ecològic i consumeixen més energia de la que caldria… Podem fer alguna cosa per revertir-ho? Cada cop som més conscients de la necessitat de ser ecològics i en moltes llars ja es posa en pràctica de manera habitual la separació de residus o la reducció del consum d’aigua a l’hora de dutxar-se. Aquestes mesures ens ajuden a ser conscients de l’entorn i portar a la pràctica una forma de vida més sostenible. En aquest post, et donarem més consells per fer un millor consum a casa. Apunta-t’ho!

Cases sostenibles: coses que pots fer per tenir una llar més ecològica

Fes servir un capçal de dutxa de baix consum

Reduir el consum d’aigua ja és una prioritat global. Usar un capçal de dutxa de baix cabal és una bona alternativa, ja que controla la quantitat de litres que flueixen per minut i ens ajuda a no passar-nos amb la despesa d’aigua a la dutxa diària, que no ha de superar els 10 minuts.

Instal·la bombetes de baix consum

Fa molts anys que es comercialitzen, però la realitat és que no tenien gaire èxit perquè trigaven a encendre’s o no oferien prou llum. La tecnologia ha avançat i aquestes bombetes ja ofereixen una qualitat òptima, a més de reduir el consum de llum a la factura.

Bon aïllament de les finestres

Una casa ben aïllada reté la calor a l’interior, i evita que s’escapi per les portes i finestres mal tancades, cosa que significa que caldrà menys energia per arribar a una temperatura confortable. Aquest és un dels trucs més senzills per estalviar calefacció durant l’hivern. A més de reduir el soroll del carrer dins de casa, el doble vidre de les finestres millora la climatització a l’interior, ja que evita que s’escapi la calor per la finestra. Alhora, opta pels marcs de fusta, poden ser igual de duradors i resistents, a més que no contenen components tòxics i no contaminen. Recorda que millorar el tancament de finestres, a més de ser ecològic, reforça més seguretat a casa davant de possibles robatoris.

Calefacció per terra radiant

Si bé a moltes persones no els preocupen els radiadors o els calefactors, altres prefereixen un enfocament més minimalista per a la calefacció de casa seva. La calefacció per terra radiant pot ser una consideració que val la pena per estalviar diners. Sovint associat amb cases més noves, també es pot instal·lar fàcilment a propietats antigues.

Comptador intel·ligent per controlar el consum

A l’hivern és habitual que es mantingui la calefacció encesa més temps del que realment es necessita, especialment els dies més freds. La caldera i els sistemes de calefacció per a la llar són una de les principals fonts de consum d’energia i cal anar amb compte perquè no es dispari la despesa. Una bona manera de controlar-ho és mitjançant un mesurador intel·ligent a casa. Aquests dispositius es poden programar perquè només s’encenguin a certes hores del dia, per la qual cosa es poden fer servir per escalfar la casa abans que tornis de la feina o que s’encenguin una estona abans que et llevis al matí.

Productes de neteja ecològics

Tots hem fet servir detergents i productes de neteja durant anys i poc pensem en el mal que poden estar causant al medi ambient. Cal molta energia i recursos per tornar a purificar l’aigua a les plantes de tractament. Opta per netejar la llar amb bicarbonat de sodi, suc de llimona o vinagre, et servirà per eliminar bacteris, males olors i blanquejar la roba. Els netejadors de vapor també són una bona opció per desinfectar, ja que no necessiten cap producte extra, amb aigua n’hi ha prou.

Fes adob amb les restes de menjar

Pots convertir les restes dels aliments en adob per al jardí o l’hort, en cas que en tinguis. Per fer-ho, necessitaràs un contenidor d’adob i rebutjar les restes orgàniques fins que es converteixin en compostatge útil i nutritiu per a les plantes.

Pintures amb base d´aigua

A l’hora de pintar la llar, escull pintures a l’aigua que continguin pigments naturals. La majoria de les pintures que s’utilitzen actualment a la decoració són a base d’oli i no són tan ecològiques com podrien. A més, les pintures amb aigua ofereixen més varietat de colors per millorar l’aspecte de les estances.

Decora amb mobles reciclats

No cal que moblis la casa amb peces noves, al mercat hi ha opcions fetes de fusta reciclada o altres materials que poden ser més ecològiques que comprar-ne de nouaplicarls. Els trobaràs a botigues de segona mà, antiquaris o mercats i també a aplicacions de venda d’objectes de segona mà. Els pots donar una segona vida amb un toc personal, arreglant-los o pintant-los.

Panells solars per a cases sostenibles

Per fer de casa teva un lloc més ecològic, els panells solars són un element essencial. Instalar-los no és a l’abast de qualsevol butxaca, però són una bona inversió a llarg termini, ja que, com que pots desconnectar-te de la xarxa elèctrica i proveir-te del recurs natural al 100%, l’estalvi està assegurat.

Manteniment i reparacions al dia

No deixis els arranjaments per més endavant, com poden ser petites reparacions de fontaneria, el degoteig d’una aixeta, una humitat o errors elèctrics. Per poc impacte que sembli que tinguin, poden afectar el consum a casa i derivar en problemes més seriosos a llarg termini. Sobretot, tingues en compte la importància d’arreglar-ho i deixar la casa ben protegida abans de marxar de vacances per evitar ensurts.