Accessoris per moure’ns amb patinet elèctric amb més seguretat i comoditat

Por: RACC Blog

Engegar, impulsar-se i desplaçar-se… Res més. Una de les claus de l’èxit del patinet elèctric en els últims anys és la seva facilitat d’ús. A més, és clar, del fet que no es necessita un carnet específic per fer-lo servir.

Tant si s’utilitza puntualment com de manera regular, convé conèixer una sèrie d’accessoris que ajudaran perquè els desplaçaments siguin més còmodes i, sobretot, més segurs.

El casc

És cert. Ara per ara (principis de juny del 2021) l’ús de casc encara no és obligatori pràcticament a cap ciutat espanyola. No obstant això, tant la Direcció General de Trànsit (DGT) com els ajuntaments de Barcelona i Madrid han anunciat la seva intenció que ho sigui a curt termini. En ambdós casos, queda pendent el desenvolupament de la normativa per confirmar en quines circumstàncies i per a quins usuaris serà obligatori.

Així, oi que és bona idea anticipar-se a la normativa i començar a utilitzar-lo en tots els desplaçaments? També amb patinet, el casc és una assegurança de vida en cas d’accident. A qualsevol velocitat, un cop al cap pot tenir conseqüències molt greus.

Llums i elements reflectants

Com el casc, l’ús de llums i elements reflectants és clau per circular amb seguretat. El lema de “veure-hi i ser vistos” –repetit constantment per a cotxes i motos– té també tot el sentit en el cas dels patinets. Existeixen al mercat moltes d’opcions per fer-se més visible a la resta d’usuaris. Ja siguin accessoris per al vehicle o per a l’usuari, com pilots led intermitents.

Cadenat

Aquí no parlem de seguretat o comoditat, parlem de tranquil·litat… La temptació d’aparcar el patinet tan a prop com sigui possible del nostre destí no pot fer-nos oblidar les normes bàsiques d’aparcament. D’una banda, la prohibició de lligar-lo a mobiliari urbà, pel risc de multa. De l’altra, no fer servir un bon cadenat, per risc de robatori. Un  altre cop, el mercat ofereix multitud d’opcions, cada vegada més tecnològiques, com sistemes que es desbloquegen mitjançant bluetooth o amb l’empremta dactilar.

Bossa, corretja o nansa de transport

Aquells que prefereixen no deixar el patinet al carrer i opten per pujar-lo a casa o a la feina, poden recórrer a una bossa, una corretja o una nansa de transport. Tot i que els patinets són cada vegada més lleugers, no sempre són fàcils de transportar. Una bona bossa servirà també per guardar bé el patinet durant l’època en què s’utilitzi poc.

Bossa per a manillar o ganxos

Claus de casa, mòbil, moneder, ulleres, guants, auriculars… Com els podem portar, si no volem anar carregats amb una bossa o motxilla? Existeixen molts models de bosses per a patinet, impermeables i amb carcassa dura, que es lliguen al manillar mitjançant corretges de velcro.

Una alternativa és un ganxo per penjar bosses. En aquest cas, compte amb el tipus de bossa o quant pesa: pot arribar a desequilibrar el patinet o ser motiu de distracció.

Guants

Un altre element que combina confort i seguretat. El confort es concentra sobretot en els mesos d’hivern: encara que la velocitat que s’aconsegueix amb patinet no és excessiva, el fred es nota i no està de més protegir-se amb uns guants adequats, amb una bona adherència. La seguretat no té època: en cas de xoc, l’instint és esmorteir el cop amb les mans, la qual cosa comporta un elevat risc de patir ferides. Hi ha guants d’estiu per assegurar aquesta protecció durant els mesos en què ve menys de gust tapar-se-les.

Suport per al telèfon mòbil

Per a aquells que no es puguin estar de desplaçar-se sense una pantalla de mòbil visible, hi ha suports per a mòbil que s’acoblen fàcilment a manillar.

Però, compte –i aquí ve l’advertència que tots estàveu esperant–, podem fer servir el mòbil de GPS o per veure la distància recorreguda o la velocitat de circulació. Mai per respondre trucades o utilitzar auriculars!

Accessoris per a rodes

Podem parlar d’infladors per mantenir sempre la pressió recomanada, esprai antipunxades per no haver de deixar de fer servir el patinet o fins i tot de rodes de recanvi. No és un tema menor: la qualitat i el bon estat de les rodes són també fonamentals per evitar sorpreses.

Altres…

Lògicament, l’èxit dels patinets porta al llançament de multitud d’accessoris per personalitzar el vehicle o gaudir al màxim de les seves prestacions. Entre els primers, protectors antilliscants o parafangs, entre molts altres. Entre els segons, localitzadors GPS, compta quilòmetres, etc.

Com no ens cansem de repetir, qualsevol accessori ha de permetre desplaçar-se amb seguretat. I, també en aquest cas, convé sempre consultar les normatives locals per assegurar-se de quins elements són obligatoris i quins elements estan permesos o no.