10 consells per estalviar combustible

Per: Albert San Andrés

Consejos para ahorrar combustible

 

Amb els preus del combustible disparats, les economies domèstiques poden ressentir-se’n, si l’ús de vehicles de gasolina o dièsel és indispensable per a la vida diària. Els vehicles més moderns ja porten de sèrie diferents accessoris per reduir el consum de combustible, com els sistemes start&stop, els modes de conducció, etc., però si el conductor no hi posa res de la seva part, de poc servirà la tecnologia.

A continuació et donem 10 consells per estalviar combustible, perquè el consum del teu vehicle no es dispari:

  1.  Mantingues el vehicle en bon estat

Un vehicle en perfecte estat ens permetrà no disparar el consum de combustible. Passar les revisions quan el fabricant ho recomana, mantenir tots els sistemes del vehicle en perfecte funcionament, els líquids al seu nivell i tot en perfecta sincronia, optimitza el rendiment de qualsevol màquina, per tant, el consum serà el mínim que es requereixi per a cada model.

  1. Comprova les pressions i el bon estat dels pneumàtics

L’energia del motor es transmet a les rodes i els pneumàtics són els encarregats de transmetre el contacte amb el ferm per on se circula. Per això, circular amb les pressions correctes i amb els pneumàtics en bon estat és vital per a una transmissió correcta de l’energia cinètica. Portar-los per sota o per sobre de la pressió ideal augmenta el consum a causa de la resistència del pneumàtic. També haurem de tenir en compte el pes a l’interior del vehicle, ja que caldrà variar les pressions segons el nombre de passatgers i la càrrega.

  1. Encén l’aire condicionat més tard

Encendre l’aire condicionat, fred o calent, en el moment d’arrencar el vehicle no és eficient, ja que fins a certa temperatura del motor no sol funcionar en el rang correcte. Ventilar el cotxe és essencial abans de fer-lo servir i així rebaixarem la temperatura en diversos graus amb temperatures altes, i podrem encendre l’aire quan el motor funcioni en la seva temperatura ideal, cosa que ens permetrà refredar gairebé instantàniament l’habitacle. Tampoc no s’ha de posar al màxim de temperatura, amb fred o amb calor, ja que una diferència de més de 10 graus amb l’exterior ens pot provocar un xoc tèrmic que derivi en alguna malaltia respiratòria.

  1. No portis més pes del necessari

Buidar el maleter de les coses que mai no utilitzes és vital. Tenim la tendència de portar coses que poques vegades fem servir o que només emprem en un període de temps concret. Baques de sostre, cofres i altres, a més de pesar, oposen resistència a l’aire, amb la qual cosa augmenta el consum. Deixar-los a casa ens permetrà reduir el consum i que el motor vagi més esplaiat.

El peso extra penaliza el consumo

El pes extra penalitza el consum

  1. Planifica la ruta amb anterioritat

Comprovar per on circularem i on pararem, evitar vies amb embussos, accidents o tallades amb previsió ens permetrà evitar-nos un problema de temps i reduir el consum.

  1. Circula amb les finestretes apujades

Diversos estudis parlen que conduir amb les finestretes abaixades fins als 90 km/h i sense l’aire condicionat consumeix menys combustible. A partir dels 100 km/h és recomanable fer servir l’aire i tancar les finestretes, per evitar danyar l’aerodinàmica del vehicle i la resistència a l’aire.

  1. Practica una conducció eficient

La conducció eficient és la mare de tots els consells. Evitar brusquedats al volant com accelerades o frenades, excessos de velocitat o no tenir prevista la ruta, poden augmentar el consum entre un 20 i un 30%.

  1. Mantingues una velocitat constant i sense brusquedats

Fer servir marxes llargues, canviar a un règim de revolucions baix, fer ús del control de creuer, mantenir una velocitat estable i conduir amb suavitat ens previndran d’un alt consum.

  1. Apaga el motor en parades llargues

Els vehicles més moderns porten de sèrie sistemes com l’start&stop, que apaga el motor en parades llargues, però els de certa antiguitat no el porten. En aquests casos, si la parada ha de ser de més de 30 segons, és recomanable apagar el motor. Un motor al ralentí pot consumir uns 0,7 litres/hora per litre, és a dir, un motor de 2.000 cc pot arribar a gastar 1,4 litres de benzina en una hora sense moure’s de lloc.

  1. Evita trajectes inútils

No fer servir el vehicle és la millor manera d’estalviar combustible i col·laborar contra l’escalfament global. Usar transport públic, bicicleta, patinet o, simplement, caminar en aquells trajectes en què l’ocasió ho permeti, serà la millor manera que la nostra economia no es vegi afectada pels preus del combustible.

No usar el vehículo si no es indispensable es la mejor manera de ahorrar

No fer servir el vehicle si no és indispensable és la millor manera d’estalviar