El 44% dels espanyols fan servir apps de mobilitat cada dia, el triple que la mitjana europea

Por: RACC Blog

El RACC i l’Observatori Europeu de Mobilitat de la FIA (Federació Internacional de l’Automòbil) han elaborat l’estudi “Els europeus i les apps de mobilitat” amb l’objectiu de conèixer l’ús que els ciutadans fan de les aplicacions de mobilitat, com ara les de transport públic i compartit, les de mapes i altres recursos per desplaçar-se. Per fer aquest anàlisi, s’ha enquestat a més de 22.000 ciutadans europeus residents a 10 països, entre ells Espanya, França, Itàlia, Portugal, Dinamarca o Àustria.

Els resultats de l’estudi indiquen que els espanyols tenen més aplicacions descarregades al seu telèfon mòbil que la mitjana europea, especialment de mapes i transport públic, i també que les utilitzen molt més sovint. A més, destaca el fet que a una gran majoria dels enquestats els agradaria disposar d’una sola aplicació de mobilitat on poguessin trobar i reservar tots els transports del seu voltant.

Amb la participació en aquest ampli estudi internacional, el RACC continua la seva tasca de recerca per conèixer com canvia la mobilitat en un context en què els hàbits i les necessitats de les persones estan evolucionant ràpidament gràcies a la digitalització dels serveis i a la connectivitat que proporcionen els telèfons intel·ligents. De fet, en aquest canvi d’hàbits, el paper de les aplicacions mòbils està sent fonamental ja que permeten, des de qualsevol lloc i d’una manera còmoda i àgil, conèixer l’estat d’un servei en temps real, reservar un transport o decidir quina és la millor opció per a cada desplaçament.

L’aposta per la investigació permet al RACC participar en el desenvolupament de la nova mobilitat, defensant sempre els interessos dels usuaris, i alhora crear nous serveis que millorin els seus desplaçaments quotidians, independentment del mode de transport que utilitzin. Dos exemples d’aquesta aposta decidida del Club són CityTrips, l’aplicació mòbil que aglutina tota l’oferta de transport públic i serveis de mobilitat compartida de Barcelona, Madrid i València; i Infotrànsit, l’app que ofereix informació en temps real sobre l’estat del trànsit i els serveis en ruta com aparcaments, benzineres o radars.

Conclusions de l’estudi

1. Els ciutadans espanyols tenen més aplicacions de mobilitat instal·lades al seu mòbil que la resta dels europeus:

  • L’àmplia majoria dels espanyols (97%) i europeus (83%) tenen alguna app de mobilitat.
  • Gairebé la meitat dels espanyols (45%) tenen tres o més apps instal·lades, enfront del 26% de la mitjana europea.
  • Tan sols un 3% dels espanyols declara que no té cap aplicació de mobilitat, mentre que la mitjana europea és del 17%.
  • Els espanyols tenen de mitjana 2,2 apps instal·lades al mòbil, per 1,6 apps el conjunt d’europeus.

2. Les aplicacions de mobilitat més habituals entre els espanyols són les de mapes (86%) i transport públic (63%). Les segueixen de lluny les apps per demanar un vehicle amb conductor (32%), les de taxis (25%), les d’aparcament (22%) i les de serveis de mobilitat compartida (20%).

3. El 84% dels ciutadans espanyols i el 70% dels europeus coincideixen amb què els agradaria disposar d’una sola aplicació que aglutinés tots els serveis de mobilitat al seu abast. Un exemple d’aquesta aplicació és CityTrips, que ofereix informació en temps real de tot el transport públic i compartit, carrils bici i aparcaments, entre altres serveis, i permet planificar desplaçaments comparant diferents opcions de transport segons el seu preu i temps de viatge, així com reservar taxis i vehicles compartits.

4. La freqüència d’ús de les apps també es molt més alta entre els espanyols que entre la resta dels europeus:

  • El 44% dels espanyols les utilitza tots els dies, el triple que el conjunt dels europeus (15%).
  • El 38% dels espanyols les utilitza almenys un cop per setmana, enfront del 32% de la mitjana europea.
  • En el conjunt d’Europa, 1 de cada 3 ciutadans (32%) afirma que només les utilitza ocasionalment, mentre que a Espanya aquest percentatge es redueix al 14%.
5. Quan viatgen a una ciutat que no és la seva, els espanyols continuen fent un ús més intensiu de les aplicacions de mobilitat que la resta dels europeus, sobretot de les de mapes i transport públic:
  • El 95% dels espanyols fan servir apps de mobilitat quan viatgen fora de la seva ciutat, un percentatge similar a la mitjana dels europeus (89%).
  • Les apps de mapes són les més utilitzades tant pels espanyols (88%) com pel conjunt dels europeus (75%) quan són fora de la seva ciutat.
  • En segon lloc, se situen les apps de transport públic, que són utilitzades pel 41% dels espanyols i el 27% dels europeus quan viatgen.
  • Destaca també que el 24% dels espanyols utilitzen apps de vehicles amb conductor quan viatgen fora, mentre que la mitjana entre tots els europeus és de només el 5%.