Consells per evitar la calor amb moto

Per: Deyanira García

Les vacances d’estiu són a tocar i ja són molts els que tenen planejat on anar i què fer. Per als amants de les dues rodes, un dels millors plans és fer rutes amb moto. A Catalunya us proposem, per exemple, passejar per Manresa i Montserrat, visitar el Penedès o anar al pantà de Sau.

Però la veritat és que els dies de vacances solen coincidir amb l’estació més calorosa de l’any, i anar amb moto es pot convertir en un patiment. Per això, perquè puguis passar-t’ho bé igual, explicarem alguns consells que pots tenir en compte per fer les excursions menys conflictives.

  • El primer consell és un clàssic de tots els estius: en la mesura que sigui possible, evita exposar-te al sol en les hores en què pica més fort (entre les 12 i les 16 h). Planeja la ruta tenint en compte les hores més fresques. És molt millor matinar que patir un cop de calor.
  • Amb les altes temperatures, la hidratació encara és més important. Cal mantenir el cos hidratat, així que és recomanable beure aigua abans d’emprendre la marxa i també parar cada cert temps per refrigerar-se i buscar una mica d’ombra. Beure aigua mentre vas amb moto, tret que portis una camelback, no és factible. Per això és crucial descansar. Cal destacar que la hidratació també influeix en el temps de reacció: la deshidratació provoca fatiga i una de les conseqüències és que es triga més segons a advertir un perill.
  • Tot i la calor, és recomanable no caure en la temptació d’anar amb màniga o pantalons curts. A més que el sol pot cremar-te, en cas de caiguda, el cos està totalment desprotegit. Per lluitar contra això, hi ha una equipació especial per a l’estiu, confeccionada amb teles transpirables que permeten que el cos estigui ventilat.
  • Pel que fa al casc, es poden fer servir les reixetes de ventilació per tenir una mica d’aire a la cara. Fins i tot es pot aixecar lleument la visera. Els cascs més preparats per a les temperatures sufocants també inclouen una sortida d’aire a la part posterior, fent que l’aire flueixi.

Pel que fa als consells tècnics, abans de sortir amb moto caldria:

  • Revisar l’estat de les rodes. Els pneumàtics són també un element de seguretat per al motorista. El mal estat o la falta o l’excés d’aire pot fer que disminueixi l’adherència amb l’asfalt. A més, caldrà parar atenció que les gomes no perdin aire. Si és així, és recomanable portar la moto al taller perquè un mecànic li doni un cop d’ull abans de sortir de ruta.
  • Assegurar-se que tots els llums funcionen correctament i que hi ha un bon nivell d’oli i combustible.
  • El líquid refrigerant té més importància que mai. Té la funció d’evitar que els diferents elements del motor arribin a unes temperatures altes. Si això passa, el vehicle es pot avariar i deixar de funcionar.

A més de tenir en compte aquests consells, no ens hem d’oblidar que la seguretat continua sent important i que sempre s’hauran de complir les normes de circulació.

Finalment, recorda que t’oferim una assegurança de moto per estar cobert davant de qualsevol adversitat.