Assegurança de cancel·lació: què és i per què l’has de tenir?

Per: Deyanira García

Viatjar és emocionant: descobreixes noves cultures, nous paisatges, noves maneres de viure… Quan planegem una escapada sempre ens enfoquem en l’entusiasme de les coses maques que vindran, però de vegades és la vida que ens sorprèn posant-nos pals a les rodes, i és llavors que, davant d’un imprevist, no tenim més remei que suspendre el viatge que feia tant que esperàvem.

I ara què? Fins que no ens hi trobem no ens parem a pensar en la importància de tenir una assegurança de cancel·lació de viatge. Aquest document marca la diferència entre tenir un problema financer i tenir una solució que ens dona tranquil·litat.

Què és una assegurança de cancel·lació?

Una assegurança de cancel·lació de viatge és una pòlissa que et permet reclamar part del cost del viatge si sorgeixen circumstàncies imprevistes que et facin cancel·lar-lo. Aquest tipus d’assegurança pot cobrir una gran varietat de situacions en funció del que s’hagi contractat.

Quina diferència hi ha entre una assegurança de cancel·lació i una assegurança d’anul·lació de viatge?

Tot i que moltes vegades s’utilitzen els dos termes com a sinònims, no ho són:

  • L’assegurança de cancel·lació de viatge és la que permet cancel·lar el viatge, tal com el seu nom indica, per les raons específiques que recull la pòlissa i que es produeixen abans del viatge i no durant els dies de lleure. Hi pot haver des de malalties sobtades fins a lesions o defuncions, entre d’altres. 
  • L’assegurança d’anul·lació de viatge, en canvi, acostuma a tenir una cobertura més àmplia i pot incloure l’opció de rebre una indemnització econòmica si la cancel·lació es produeix tant abans com durant el viatge. 

Què acostuma a incloure una assegurança de cancel·lació?

No es pot generalitzar, ja que cada pòlissa és diferent i la indemnització dependrà del límit del capital assegurat. No obstant això, és cert que se solen incloure causes de salut, motius laborals i imprevistos per circumstàncies legals.

Els motius de salut fan referència a aquelles malalties greus, accidents, defuncions o intervencions quirúrgiques que impedeixin fer el viatge. Segons la pòlissa, la cobertura seria aplicable també si aquestes afeccions recauen sobre l’acompanyant o, fins i tot, un familiar de primer i segon graus.

D’altra banda, els motius laborals inclouen els acomiadaments que pugui patir el viatger que ha contractat la pòlissa o, a l’inrevés, les incorporacions a un nou lloc de treball. Segons l’assegurança contractada, també es cobririen els casos en què, per exemple, la data del viatge coincideix amb un examen d’oposició a un organisme públic.

Finalment, els imprevistos per circumstàncies legals fan referència a pèrdues de documentació que impossibilitin el viatge.

Amb quanta antelació he d’informar de la cancel·lació?

Si parlem de les assegurances per cancel·lació, tal com hem assenyalat, la cancel·lació s’ha de comunicar abans de fer el viatge. L’antelació dependrà del que consti a la pòlissa, ja que en alguns casos es pot comunicar fins i tot minuts abans de marxar i, en altres, algunes hores abans. 

Quins són els avantatges de tenir una assegurança de cancel·lació?

El principal avantatge és la tranquil·litat que aporta. Sentir que estàs protegit/da a nivell financer si tens un imprevist pot ser molt gratificant. I no només parlem a nivell econòmic, també aporta tranquil·litat mental, cosa que et permet centrar-te a gaudir de la preparació sense pensar en què passaria si s’hagués de cancel·lar el viatge. Per tant, els viatgers senten llibertat per poder adaptar-se a les circumstàncies canviants sense haver de preocupar-se de perdre diners en el procés.

Invertir en una assegurança de cancel·lació de viatge és una mesura de precaució, però també és una protecció financera. Troba tota la informació per viatjar protegit/da a racc.cat