A quins països és vàlid l’assegurança de cotxe i moto?

Per: Núria Sales

seguro coche extranjero

L’assegurança és obligatòria per a tots els vehicles que es matriculen. D’aquesta manera es cobreix la responsabilitat civil del propietari i/o conductor del dany que pugui fer a altres persones, allò que anomenem l’assegurança a tercers. Però, també s’aplica quan viatgem amb el cotxe? Com funciona en altres països?

Validesa de l’assegurança de cotxe i moto a la UE

L’assegurança de cotxe quan viatgis per l’estranger serà vàlida en qualsevol país de la Unió Europea, cobrint els danys que es puguin ocasionar en un accident. En aquest cas, els danys al vehicle no estan coberts, ja que l’assegurança a tercers no els inclou. Per comptar amb aquesta cobertura extra, cal contractar la modalitat de tot risc, que protegeix el vehicle d’actes vandàlics, cops a la carrosseria, robatori a l’interior, i altres, segons la companyia asseguradora.

En el cas que disposis d’un tot risc, és important que consultis la pòlissa de la teva assegurança de cotxe i que t’informis de les cobertures de danys propis que ofereix el país on viatjaràs, ja que d’un país a un altre poden variar. Per exemple, alguns països limiten l’assegurança fins a un mes de validesa a l’estranger. O també es podria limitar per quilòmetres de distància entre el país d’origen i el de destinació.

seguro coche extranjero

Llista de països on pots circular amb assegurança espanyola | Font: europa.eu

Si vaig a viure a l’estranger, té validesa l’assegurança actual?

Si és durant un període temporal, pots mantenir la matrícula espanyola. Seria el cas d’estudiants o persones que es desplacen per treballar durant un temps o altres circumstàncies. Si, finalment, s’allarga l’estada i es converteix en el nou lloc de residència, cal matricular-lo en aquest país. A la UE, s’accepten assegurances donades d’alta a qualsevol companyia asseguradora que formi part de la unió o autoritzada al país en qüestió.

Portar un vehicle espanyol a l’estranger

Està permès traslladar un cotxe o moto o una altra mena de vehicle a un altre país d’Europa i també fora de la UE, encara que en aquest últim cas cal que siguis tu el propietari i que així consti a la documentació.

Països fora de la UE: quina validesa té l’assegurança?

Per viatjar amb cotxe o moto a països que no formen part de la Unió Europea, és recomanable sol·licitar informació al consolat o l’oficina de turisme del país on vagis perquè t’informi de la validesa de l’assegurança i del permís de conduir, per poder circular amb el teu vehicle complint la normativa del lloc. No t’oblidis de preguntar per la carta verda, és possible que hagis de sol·licitar-la a la teva companyia actual.

Permís de conduir internacional

El permís de conduir espanyol és vàlid a molts països, però en altres no, així que és important que consultis si està acceptat al país on viatjaràs.

La DGT informa que:

  • Per a viatges, vacances o curts períodes de temps

Podràs circular amb el teu carnet als països que formen part de la Unió Europea –UE– i l’Espai Econòmic Europeu (Noruega, Islàndia i Liechtenstein). Recorda que no pots viatjar amb el permís caducat, la data ha de ser vàlida per poder circular.

Fora de la Unió Europea –UE– i l’Espai Econòmic Europeu (Noruega, Islàndia i Liechtenstein) sí que hauràs de demanar el permís internacional, el cost del qual és de 10,51 euros.

  • Si has de viure fora d’Espanya durant un període de temps llarg

És possible que hagis de demanar un canvi del permís al país de destinació perquè sigui vàlid.

Abans de viatjar, tingues en compte…

La DGT recomana consultar els acords entre països i la normativa relacionada amb l’assegurança, el permís i els vehicles, ja que es poden actualitzar o canviar. Abans de sortir, informa’t de les normes de circulació, els requisits i la documentació que has de portar per poder circular.

Recorda que si canvies de lloc de residència a un altre país, cal que tornis a matricular el cotxe o la moto. Abans de mudar-te, posa’t en contacte amb la teva asseguradora perquè t’informi sobre cobertures, limitacions i documentació que necessites.