Consells per viatjar per Setmana Santa, aire o terra

Per: David Felipe

La Setmana Santa és una de les festes en què es produeixen més desplaçaments. Segons dades de la Direcció General de Trànsit, l’any passat es van batre tots els rècords des que hi ha registres (2008), es van comptar fins a 15,8 milions de desplaçaments de llarg recorregut per carretera.

Si ets dels que estan pensant sortir de casa uns dies, estigues atent a tots els consells que us donarem, tant si el viatge és per terra com per aire.

Consells per a desplaçaments per carretera

1. Documentació: el primer que has de fer és assegurar-te que portes tota la documentació, tant personal com del vehicle, en regla. Aconsellem tenir-la a mà i ben ordenada, perquè així, en cas de necessitar-la, s’agilitza el tràmit. Recorda que has de portar:

  • DNI
  • Permís de conduir
  • Permís de circulació del vehicle o autorització provisional
  • Targeta de les característiques tècniques del vehicle
  • ITV favorable
  • Etiqueta ambiental homologada per la DGT

2. Revisa el cotxe o la moto: abans de fer un viatge és recomanable donar un cop d’ull a l’estat de la bateria, als nivells d’oli i aigua, a l’estat dels frens i dels pneumàtics i comprovar el funcionament correcte dels llums. Si durant les vacances s’encén algun llum d’avaria, és recomanable anar al taller més proper.

3. Planificació de la ruta: es produiran molts desplaçaments en aquestes dates. Per això és important evitar, tant com es pugui, les hores i els dies en què es prevegin més desplaçaments.

4. Equipatge: evita portar bosses soltes dins de l’habitacle del cotxe. L’ideal és posar-ho tot al maleter i que l’equipatge estigui distribuït de manera que el pes sigui semblant a banda i banda. En el cas d’aprofitar aquests dies per fer una darrera escapada a la neu, fixa’t en la col·locació dels esquís.

5. Viatjar lleuger: a l’hora de fer la maleta és millor posar-hi només allò que utilitzarem. Com més pes portem, més combustible es necessita.

6. Descans: en viatges llargs és possible que el conductor es noti cansat o fatigat, cosa que provoca una pèrdua d’atenció a la carretera. Per evitar que això passi, és elemental descansar cada dues hores. Una altra alternativa és que els conductors es vagin intercanviant durant el recorregut.

7. Seguretat: els viatgers heu de portar sempre posat el cinturó de seguretat. La canalla i les mascotes no n’estan exempts.

Consells per a desplaçaments per aire

1. Planificar amb previsió: és cert que a última hora podem trobar alguna oferta de vacances, però correm el risc que no sigui la destinació que volíem o en les dates que haguéssim desitjat. Per això sempre és millor reservar el vol amb temps.

2. Arribar amb temps a l’aeroport: encara que la companyia aèria et permeti fer el check-in uns dies abans, no arribis a l’aeroport amb el temps just. Millor que hi vagis amb temps per evitar que algun contratemps et deixi a terra.

3. Documentació: molt important comprovar que la teva documentació és vàlida. Sense ella no podràs viatjar. Quan siguis a l’aeroport, guarda-la en un lloc segur però alhora fàcil de treure, ja que hauràs d’ensenyar el DNI o passaport diverses vegades.

4. Mesures de l’equipatge: si només portes una maleta de mà, informa’t de les mesures que estan permeses. Cada companyia té la seva pròpia política i les dimensions i el pes varien. Si no trobes aquesta informació ni a la targeta d’embarcament ni al web, truca per telèfon.

5. Arc de seguretat: recentment s’ha sabut que a partir del 2024 no caldrà separar els líquids ni treure els dispositius electrònics de l’equipatge de mà. Però fins que arribi aquest moment, fica tots els líquids en una bossa transparent. Posa-la a la part superior de l’equipatge, així només caldrà que obris la maleta i la dipositis a la safata de l’escàner. Recorda que tots els envasos han de ser individuals i no superar els 100 ml.

6. Precaució amb els objectes personals: tingue’ls sempre a la vista i cada vegada que t’aixequis revisa que ho hagis agafat tot per no perdre res.

Sigui com sigui el teu desplaçament, gaudeix de la destinació i dels dies de descans. I recorda que, si ho vols, pots contractar les nostres assegurances de viatge.