El lloc més segur per seure en un autocar

Por: RACC Blog

Et mous habitualment amb autocar? Els teus fills van a l’escola amb transport públic? Qui no recorda els savis consells de la mare quan érem petits!: “Seu bé!, no t’aixequis quan l’autocar estigui circulant i, sobretot, si et mareges, seu al seient del davant!”

El lloc més segur

Amb la popularització de la seguretat viària, s’hi afegeixen altres consells maternals –i paternals– com ara “corda’t el cinturó”. Tot i això, us heu plantejat mai quin és el lloc més segur a l’hora de viatjar amb autocar? A la part del darrere? Al davant, darrere del conductor? A les files del mig?

Abans de parlar, però, sobre quina posició és la més segura en cas d’accident de trànsit, el millor consell és seure en un autocar que disposi de cinturons de seguretat, ja que encara queda una bona part del parc mòbil d’autocars que no disposen d’aquest sistema de retenció. Un error molt greu, perquè el cinturó permet que les persones no surtin projectades a l’exterior en cas d’accident com, per exemple, una topada o una bolcada.

Mira aquesta simulació d’un xoc d’autocar i el tràgic impacte que té en els ocupants. Per sort, no es tracta de persones reals, sinó de dummies (ninots que reprodueixen la figura humana) i, per tant, no pateixen lesions reals.

Un cop garantit el bon ús del cinturó, escull bé el lloc on seuràs dins de l’autocar:

1- Els llocs més segurs són els situats a les files que disposen de seients immediatament al davant, és a dir, la gran majoria de seients. Els school bus grocs o taronges nord-americans, amb seients més petits i perfectament arrenglerats, i convenientment immortalitzats a sèries i TV, no són fruit d’un caprici o d’una casualitat. Responen a uns avantatges de seguretat per als nens i nenes que hi circulen diàriament, encara que el conductor pugui distreure’s amb les típiques cançons escolars.

2- En opinió dels experts en seguretat viària, els seients menys segurs serien els de primera fila i la fila que dóna al pou de l’accés central. Ofereixen menys garanties en cas d’accident, especialment si no duem el cinturó cordat, perquè podem sortir projectats endavant, mentre que les files que disposen d’un seient al davant permeten que aquest ens faci de coixí. Està clar que ens cas d’accident, no podríem evitar un cop fort a la cara (segur que dolorós), però seria molt menys lesiu que sortir projectat cap endavant o a l’exterior de l’autocar.

Saps que si ets soci del RACC pots donar d’alta els teus fills gratis? Més informació aquí.