Els millors llocs per practicar esports d’aventura a Espanya

Per: Deyanira García

A l’hora de triar un lloc per anar de vacances o fer una escapada, es valoren molts aspectes. Per exemple, la proximitat, la gastronomia o l’oferta cultural que ofereix. També n’hi ha que fan aquesta recerca en funció de si el lloc permet la pràctica d’algun esport, especialment aquells en què poder deixar anar una mica d’adrenalina. Si aquest és el teu cas o estàs pensant deixar la por a casa per a la propera escapada, aquí tens una selecció d’alguns dels enclavaments nacionals on poder practicar esports d’aventura.

Cadis, surf i molt més!

Si pensem en Cadis i esports d’aventura, instantàniament ens ve Tarifa al cap. La ubicació d’aquest municipi, on es troben les aigües del Mediterrani amb les de l’Atlàntic, fa les delícies dels que practiquen surf, kitesurf o windsurf. A causa de la gran demanda d’aquests esports, hi ha moltes escoles que ofereixen classes o en lloguen l’equipació. Així que no hi ha excusa per no provar-ho!

Però Cadis ofereix molt més que platges. També pots fer-hi senderisme, escalada o barranquisme. Et recomanem que vagis fins al parc natural de la Serra de Grazalema, a mig camí entre aquesta comunitat i Màlaga. Allí, a més de gaudir dels Pueblos Blancos, podràs informar-te de quina ruta et va més bé. T’avancem que el sender de la Garganta Verde és un dels més sol·licitats. I és que no n’hi ha per menys: podràs endinsar-te en un canyó de roca que acaba en una cavitat coneguda com a Cova de l’Ermita.

Màlaga i el seu Caminito del Rey

Si et va desafiar les altures, el Caminito del Rey és ideal per a tu. Al paratge natural Desfiladero de los Gaitanes trobem una de les rutes més famoses de la província de Màlaga. Paradoxalment, aquesta fama li ve perquè durant diversos anys va ostentar el títol de ser un dels senders més perillosos. Tant que, per evitar tragèdies, va estar tancat durant un temps fins que se’n va millorar la seguretat.

En el recorregut es voregen les parets de les muntanyes, i es poden tenir unes vistes privilegiades, pel fet que està suspès a 100 metres d’alçada. Si t’atreveixes a començar aquesta ruta, no te’n podràs penedir, ja que el recorregut és lineal i en un únic sentit.

Arribats fins aquí, segur que t’estàs preguntant la raó del nom. Aquí ve la curiositat i la nota històrica: el 1921, el rei Alfons XIII va inaugurar aquesta obra, que originalment es va construir per unir dos salts d’aigua. Per a aquest esdeveniment va haver de caminar pels llistons que el portaven fins a una presa situada en aquest lloc. Des de llavors es coneix aquest sender com el Caminito del Rey.

Descensos entre la naturalesa asturiana

En aquest punt, posem la vista en dos municipis asturians. El primer a què ens referirem és Cangas de Onís, ja que és el lloc triat per molta gent per fer barranquisme. Aquí hi ha de tot: roca, aigua, bosc… i el millor és que hi ha rutes adaptades als diferents nivells.

D’altra banda, estant a Astúries no podem deixar de banda Ribadesella. Podríem dir que el famós descens en canoa del riu Sella va posar aquest poble al mapa. Tant que aquest esdeveniment anual es considera Festa d’Interès Turístic. Si vols sentir el mateix que senten els esportistes en aquesta data, pots fer tu també el descens. Els corrents d’aigua faran que t’ho passis bé i deixis anar adrenalina! A més, aquesta pràctica la pots fer en solitari o en grup, tu decideixes com gaudir-ne.

Ponting a Lleida

El pantà de la Llosa del Cavall, a Lleida, és un escenari perfecte per fer plans de turisme familiar i també altres de més atrevits. La millor manera de descobrir aquest emplaçament és navegant amb caiac o fent pàdel surf. Però, sens dubte, una de les activitats més destacades i extremes que trobem a la presa d’aquest embassament és la possibilitat de fer bungee jumping. Només lligat pels turmells amb una corda elàstica podràs saltar al buit a 122 metres d’alçada. Aquesta alçada l’ha posicionat entre els cinc salts més alts del món des d’una presa.

Illes Canàries, per terra, mar i aire

Ja no hauràs de conformar-te a veure el Teide a les fotos perquè, si vas a Tenerife, podràs gaudir-ne per tu mateix. Una de les opcions és pujar caminant a aquest cim. Abans d’anar-hi, busca bé la ruta i porta tot el necessari, no sigui que un cop allà no puguis fer el recorregut. Però els que volen tenir una vista diferent d’aquest punt s’atreveixen a fer parapent.

Les illes Canàries també són un paradís per als amants del submarinisme. De fet, a Lanzarote trobem un museu aquàtic, el Museu Atlàntic Lanzarote, on, a més de veure la flora i la fauna marina, hi ha escultures a diversos metres de profunditat. Però si prefereixes l’esport a la superfície, també pots fer-ne. Recórrer les costes amb caiac és una de les activitats que cada vegada més gent s’està animant a fer.

La gran oferta del parc nacional d’Ordesa i Mont Perdut

Si decideixes anar al parc nacional d’Ordesa i Mont Perdut, podràs gaudir de la natura, la fauna i l’esport sense haver de renunciar a cap. Aquest escenari, declarat patrimoni mundial per la UNESCO, és el lloc de peregrinació dels amants dels esports d’aventura. La raó? Hi ha activitats per a tots els gustos.

El senderisme és una de les opcions més demanades. Les diverses rutes, adaptades a tots els nivells, permeten veure les valls i els preciosos racons sense presses. Per afegir-hi un extra d’adrenalina, hi ha la possibilitat de fer vies ferrades, en recorreguts verticals i horitzontals.

Si tot això et sembla poc interessant, què et sembla fer un descens de barrancs o piragüisme? Sí, aquestes són unes altres activitats que es poden fer en aquest parc. Però abans de fer una d’aquestes rutes, assegura’t que la dificultat s’adapta al teu nivell, ja que algunes no són gens fàcils.

Rías Baixas, una destinació poliesportiva

Un viatge a les Rías Baixas per buscar activitats esportives no pot faltar a l’agenda de cap aventurer. Estar-hi serà sinònim de tenir diferents esports per triar. Des de plans més tranquils, com fer senderisme o utilitzar aquests camins per anar amb bicicleta, a altres de més exigents, com el barranquisme o l’escalada. Les vistes mentre practiques aquests esports no defraudaran. La natura també estarà al teu costat si prefereixes fer descensos pels congostos dels rius. Per això, podràs triar entre baixar amb canoa, caiac, fer ràfting o hidrospeed. A més, des d’algun dels ponts està permès fer ponting.

Tomb pel massís d’Andara

Anar amb bicicleta de muntanya per envoltar el massís d’Andara és una de les rutes més espectaculars que ofereix el territori espanyol. És una ruta exigent, així que està recomanada per a aquells que ja tenen experiència. L’elevat desnivell positiu és de més de 3.000 metres i la distància total a recórrer és d’uns 63 km. Un recorregut que transcorre pels Picos de Europa, però més enllà de les valls verdes també caldrà enfrontar-se a camins pedregosos que exigiran el millor de tu.

Per poder practicar tots aquests esports i estar protegit, et recordem que pots contractar l’assistència RACC Sport.