Prepara la documentació de viatge i no tinguis sorpreses

Por: RACC Blog

Algun cop has arribat a l’aeroport i t’has adonat que el passaport estava caducat? Malgrat que sembli increïble, aquest disgust l’hem tingut més d’un, perquè solem estar pendents de tot menys del que és més important per viatjar: la documentació de viatge. Per això, volem repassar amb tu la llista dels tràmits bàsics d’un viatger.

Documentació de viatge

Infografia: Ferran Morales

Documentació de viatge: ho tens tot en regla?

Per començar comprova amb temps que tens vigent tota la documentació oficial:

  • DNI i passaport: Els necessitaràs per a viatjar per Espanya o per algun país de la Unió Europea. Si viatges amb els fills a més convé portar el llibre de família. Els menors d’edat, si viatgen sols o en companyia d’altres persones, necessitaran a més del DNI, l’autorització del pare, mare o tutor legal que es pugui tramitar a les comissaries de policia o als ajuntaments. Quant al passaportaquest sol tenir menys vigència que el DNI, per això convé revisar-la per si l’has de renovar.
  • Visats: Per als estats del Tractat Schengen (UE) només cal el passaport o el DNI, tot i que has de comprovar amb prou antelació si la destinació necessita un vista. Tant si contractes els serveis de l’agència de viatges RACC, com si ets Soci Travel del RACC et podràs estalviar aquesta gestió perquè el RACC s’encarrega de tramitar-lo. Però si viatges pel teu compte, contacta amb l’ambaixada o el consolat del país de destinació per a informar-te de la documentació que demanen. Un consell: hi ha països que demanen tenir expedit el visat fins a un mes abans de la data de sortida del viatge, per això convé no deixar-ho fins a l’últim moment.
  • Carnet de conduir: Si has de fer una ruta amb cotxe per algun país membre de la Unió Europea, n’hi ha prou de portar el permís que ja tenim, però si has de circular fora de la UE, necessitaràs el Permís Internacional de Conducció. El Servei de gestoria del RACC pot fer aquest tràmit per tu. Tot i això, consulta a la Direcció General de Trànsit si la teva destinació té algun conveni amb Espanya per a estalviar-te aquest tràmit. A més, comprova que no tinguis caducada la revisió ITV i que l’assegurança del cotxe estigui en regla, perquè una multa no t’amargui el viatge.
  • Documents sanitaris: Hi ha diversos documents que hauríem de tenir en compte per a evitar que un problema de salut sigui a més un problema burocràtic. Per començar, demana la Targeta Sanitària Europea (TSE) vàlida als països de la Unió Europea, i recorda que pots disposar d’una millor cobertura si contractes una assegurança mèdica especial per al viatge. Si la destinació escollida és “exòtica”, informa’t al Ministeri de Sanitat sobre quines vacunes has de posar-te obligatòriament i quines es recomanen. Al control de duanes de molts països et poden demanar el certificat de vacunació.

Finalment, és aconsellable guardar la documentació (bitllets d’avió, reserves d’hotel, DNI i passaport escanejat, contracte del paquet de vacances, reserva del cotxe de lloguer…) tant en paper com en format digital (en un llapis USB o enviant-te-la al correu personal), perquè en cas que perdis algun document, sempre la podràs recuperar amb facilitat. I no oblidis portar tota la documentació en una carpeta petita de viatge per a no deixar-te res amb les presses d’última hora.

Amb tota la documentació ja estàs preparat per viatjar… Ara sí que ho tens tot a punt per començar l’aventura!