Què és i què cobreix la targeta sanitària europea?

Per: Sandra Mariages

Tarjeta Sanitaria Europa

A l’hora de preparar un viatge, una de les coses que no heu d’oblidar és la documentació: DNI/passaport, carnet de conduir, assegurança de viatge, visat en cas necessari o la targeta sanitària europea han d’anar sempre amb tu, però d’aquesta última moltes vegades ens n’oblidem! O, fins i tot, potser no saps que existeix 😱.

Saps per a què serveix la targeta sanitària europea i què cobreix? Si has de viatjar per Europa, tramita-la, mai se sap què pot passar i és millor prevenir que lamentar. Tot seguit, t’expliquem què és i com obtenir-la:

Què és la targeta sanitària europea (TSE)?

Amb la targeta sanitària europea pots rebre assistència mèdica si, estant de viatge (per lleure, treball o estudis) a qualsevol dels estats membres de la UE, a més d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, et trobes malament o pateixes algun accident que requereixi visitar un centre mèdic o hospitalari.

Tarjeta Sanitaria Europea

Què cobreix la targeta sanitària europea?

La TSE et dona dret de rebre les prestacions sanitàries amb les condicions de salut pública de la destinació on siguis, és a dir, pots ser atès amb les mateixes condicions de qualsevol persona que visqui i treballi en aquest país.

Però, compte!, perquè no a tots els països les prestacions sanitàries públiques són iguals, per exemple, pot ser que algunes proves no h estiguin incloses o pot existir copagament, com passa en països com França, Gran Bretanya o Alemanya.

Per no emportar-te sorpreses, et recomanem que verifiquis abans d’emprendre el viatge les cobertures que té a cada país o bé que et descarreguis l’app de la Seguretat Social.

TSE versus assegurança de viatge o TSE + assegurança de viatge?

Si et preguntes si viatjant amb la targeta sanitària europea no cal contractar una assegurança de viatge, la resposta és que el més recomanable és tramitar-los tots dos, ja que la targeta no és una alternativa a una assegurança de viatge, sinó que és complementària.

Com ja hem dit, la TSE pot no cobrir el 100% de les possibles despeses mèdiques, i tampoc cobreix altres prestacions importants que amb una assegurança per viatjar sí que tindràs incloses com, per exemple, repatriació o despeses de recerca i salvament, cobertura per pèrdua o dany d’equipatge, tornada anticipada, responsabilitat civil, pèrdua de vols, overbooking, etc.

Pots comprovar preus i cobertures de la teva assegurança de viatge a www.racc.es.

Tarjeta Sanitaria Europea

Com es tramita la TSE?

La targeta es pot sol·licitar de tres maneres diferents:

  • A la seu electrònica de la Seguretat Social, és a dir, on line, aquí.
  • Presencial a un centre d’atenció i informació de la Seguretat Social.
  • Imprescindible sol·licitar cita, informa-te’n aquí. Atenció telefònica: 901 10 65 70 / 91 541 25 30.

Sobre la tramitació de la targeta sanitària europea:

  • La targeta és física i gratuïta i el temps d’enviament és d’aproximadament 5 dies, però, per si de cas, et recomanem tramitar-la amb més temps, per si trigués més.
  • De totes maneres, si el teu viatge és imminent, pots sol·licitar el certificat provisional substitutori de la TSE, que és un document pdf temporalment vàlid per viatjar.
  • La TSE té una validesa de 2 anys des del moment de la seva expedició. Un cop caducada, cal tornar-la a sol·licitar per les mateixes vies que hem esmentat abans.
  • La targeta no és vàlida si el viatge es produeix exclusivament per rebre un tractament específic.

 

TSE