He d’incloure el meu fill a l’assegurança del cotxe?

Per: Núria Sales

incluir hijo seguro

Els conductors novells o amb pocs anys d’experiència acostumen a ser més cars d’assegurar, però incloure un fill o jove a la pòlissa és important per garantir que està cobert en qualsevol moment. Si no es fa, es poden donar negacions o reclamacions de la companyia d’assegurances, fins i tot arribar a considerar-se un frau d’assegurança. Aquests són els punts més importants si es compta amb un conductor amb poca experiència a l’assegurança:

Incloure el meu fill a l’assegurança de cotxe: hi estic obligat?

En el cas que el teu fill condueixi el vehicle que hi ha a casa o que faci servir el d’algun familiar, tant de forma habitual com esporàdica, ha de constar com a conductor a la pòlissa. També hi haurà de constar si disposa d’un vehicle propi, que només el condueixi ell.

L’augment del preu quan s’inclouen conductors joves respon al nivell de risc de patir un accident de cotxe, molt elevat a la franja d’edat de 18 a 25 anys. Però a mesura que augmenta l’edat del conductor, el preu de la prima anirà a la baixa.

És important mantenir un historial sense sinistres ni incidents els primers anys, així el cost per assegurar un jove es reduirà any rere any.

Quan i com cal afegir el conductor habitual a la pòlissa?

Per norma general, el titular de l’assegurança de cotxe s’ha de posar en contacte amb la companyia asseguradora per informar-la que hi ha altres persones a la família que faran ús del vehicle. És recomanable fer-ho uns dies abans perquè la gestió sigui efectiva i estigui coberta des del primer dia. L’agent d’assegurances et demanarà algunes dades del nou conductor i t’informarà del preu per aquest canvi.

Dades que has d’aportar a la companyia d’assegurances

Per afegir un altre conductor a la pòlissa et poden sol·licitar la següent documentació:

  • Nom complet del nou conductor
  • Data de naixement
  • Data d’expedició del permís de conduir
  • Fotocòpia del DNI
  • Fotocòpia del permís de conduir

A més, et poden fer les següents preguntes: El teu fill consta en una altra assegurança o condueix altres vehicles? És propietari del vehicle? Ha declarat algun sinistre?

Si les dades són correctes i no es presenta cap risc, l’agent afegirà el nou conductor a la pòlissa i t’informarà de la data en què serà efectiva i podrà  començar a fer servir el cotxe, i, per tant, estarà cobert i circularà de forma legal.

Quan un fill o filla adult/a ha de tenir l’assegurança al seu nom?

No s’estableix cap edat per tenir una assegurança pròpia. Per exemple, mentre continuï vivint amb el titular i fent ús del cotxe familiar, és lògic que consti en una pòlissa compartida. Podrà passar a conductor principal i titular únic quan disposi de vehicle propi (propietari), o visqui pel seu compte, independentment de l’edat que tingui. En la majoria dels casos, aquesta situació es dona a partir dels 25 anys, i si no s’han presentat sinistres, i ja acumula uns anys d’experiència al volant, el cost s’estabilitzarà.

Ha de ser el fill o filla propietari/ària del cotxe per poder-lo conduir?

No cal. La majoria dels joves no són propietaris dels vehicles que condueixen i porten cotxes que van a nom dels seus pares o familiars directes. Això sí, haurà de constar a la pòlissa per estar cobert, encara que això suposi un increment de la prima durant els primers anys.

Què passa si el fill o filla no consta a la pòlissa i té un cop?

En aquest cas, a més de posar en risc la seva seguretat i la de la resta de persones, la companyia no cobrirà els danys ocasionats ni els costos associats, ja que no s’ha informat prèviament que hi havia un conductor jove que feia servir el vehicle en qüestió. El titular de l’assegurança s’haurà de fer càrrec dels danys i les indemnitzacions, en cas que n’hi hagi.

Un jove pot portar un cotxe que no és de la família?

Ens referim a situacions com ara conduir un cotxe d’un amic, d’un altre familiar, un cotxe llogat, etc. En aquests casos no es recomana que condueixi, ja que no consta com a conductor i, per tant, no està cobert. Pel que fa al lloguer de vehicles, haurien de demanar les dades a l’hora de formalitzar el lloguer.