La nova línia vermella per millorar la seguretat

Per: Deyanira García

Foto @FomentoAND

Fins ara, l’expressió “línia vermella” s’utilitzava únicament en el discurs parlat per indicar els límits infranquejables d’una acció o d’una decisió. Però, des de fa alguns mesos, també ens referim a “línies vermelles” quan parlem d’elements de la seguretat viària. I és que la Direcció General de Trànsit (DGT) ha pintat en una carretera andalusa una línia roja amb la finalitat de remarcar la prohibició d’avançar.

Concretament, aquesta marca es troba a la carretera A-355, entre Coín i Marbella. La seguretat en aquesta via preocupa bastant, perquè aquest tram registra una de les taxes d’accidentalitat més elevades. És cert que per aquesta carretera circulen uns 20.000 vehicles, xifra que triplica la previsió que s’havia fet quan es va inaugurar, però també és una realitat que no tots els conductors compleixen amb la normativa.

Malgrat que en aquest tram els avançaments estan prohibits, tal com indicaven fins ara tant la doble línia contínua com els senyals de trànsit, aquestes maniobres es continuaven produint, cosa que posava en risc la seguretat viària fins al punt de provocar accidents mortals.

Foto @FomentoAND

Com millora la seguretat aquesta línia vermella?

Amb la intenció de millorar la seguretat viària de la carretera, s’hi ha pintat una franja roja, d’uns 30 cm d’amplada, que ha estat reforçada amb bandes sonores. D’aquesta manera, s’espera cridar més l’atenció del conductor per advertir-lo de la perillositat de fer un avançament en aquests trams.

A més, segons van explicar els càrrecs de la Junta d’Andalusia, amb la creació d’aquest espai central que no pot ser envaït, s’estrenyen els carrils de circulació i, per tant, és necessari reduir la velocitat dels vehicles per poder circular-hi sense sortir de la calçada. A part d’aquesta mesura que ja està implantada, la DGT ha anunciat que també té previst col·locar quatre radars pedagògics i recordatoris continus sobre la velocitat màxima permesa.

És aquesta acció una mesura extraordinària?

Aquesta mesura implantada en un tram de la carretera A-355 no serà una excepció. A poc a poc s’aniran pintant línies vermelles en aquells punts de la geografia espanyola que es considerin conflictius o perillosos. Amb l’aplicació de totes aquestes mesures s’espera que els conductors prenguin consciència de la importància de complir amb les normes de trànsit.