Accident en una rotonda, qui en té la culpa?

Por: RACC Blog

Les rotondes són uns dels punts més conflictius de la circulació a les ciutats, i amb més risc de sinistralitat. Es tracta d’interseccions amb disseny circular on manen unes normes diferents de les habituals, amb un canvi de prioritat i de sentit de circulació. Malgrat que tots els conductors han de saber el reglament de circulació per poder obtenir el permís de conduir, amb el pas dels anys s’adquireixen mals hàbits i relaxació en la conducció, cosa que en molts casos pot portar a cometre errors greus i causar situacions de perill, fins i tot accidents.

Les 4 normes bàsiques per circular per una rotonda

Entre tots els tipus que existeixen, hi ha un element en comú, i és com hem de circular en una rotonda. Ho fas bé?

  1. Cedeix el pas als vehicles que estan circulant dins de la rotonda.
  2. Escull el carril més adequat (interior o exterior) en funció de la sortida que hagis d’agafar.
  3. No t’aturis al mig de la rotonda, recorda que tens preferència davant dels que volen incorporar-se.
  4. Per sortir de la rotonda, posa’t al carril exterior i indica-ho amb l’intermitent.

Tenir un accident en una rotonda, quan és culpa meva?

Tot seguit aclarirem alguns dubtes que et poden sorgir quan circules per una rotonda, cosa que pot ajudar-te a evitar situacions de perill i eludir la possibilitat de patir una topada amb un altre vehicle (cal recordar que el teu historial d’accidents afectarà negativament el preu de l’assegurança de cotxe que vulguis contractar):

Esquerra o dreta, qui té la prioritat en una rotonda?

El reglament general de circulació dona prioritat als vehicles que circulen per la dreta. Tanmateix, això canvia en el cas de les rotondes, on els vehicles que circulen per l’interior, a l’esquerra, són els que tenen prioritat davant els altres.

Respecta el senyal de cediu el pas abans d’entrar

A quasi totes les rotondes, trobes un senyal de cediu el pas just abans d’incorporar-t’hi. Aquest senyal t’indica la prioritat que tenen sobre tu els vehicles que estan circulant per la rotonda.

Per incorporar-t’hi correctament, i davant el senyal de cediu el pas, cal:

  • Reduir la velocitat i aturar-te quan sigui necessari.
  • Mirar a l’esquerra i esperar a tenir el carril lliure per incorporar-t’hi.
  • Accedir-hi quan et sentis segur, sense esperar a l’últim segon.
  • Portar una velocitat suau, i evitar accelerades i cops de volant.
  • No posis en risc la teva seguretat ni la dels altres vehicles quan t’hi incorporis.

En els casos en què trobis un semàfor, has de respectar el que t’indica, i si està de color vermell, tens l’obligació de parar-te.

Fes servir l’intermitent per sortir de la rotonda

Per sortir d’una rotonda, posa’t al carril exterior, el qual està situat a la dreta, i usa l’intermitent per indicar la maniobra. Ajuda’t amb els miralls laterals i roman al teu carril per evitar accidents.

I si el carril exterior està ocupat… com surto?

Si no has pogut canviar de carril, continua a dins i torna a fer el tomb fins que puguis. No has d’agafar la sortida si estàs circulant pel carril interior, ja que tallaràs el pas dels vehicles que van per l’exterior.

Segueix tots aquests consells per reduir la sinistralitat a les rotondes. Si pateixes una topada amb un altre vehicle, no perdis la circulació de vista i posa’t en un lloc segur.