Alerta! Gel a la carretera

Per: David Felipe

Gel a la carretera

Quan baixen les temperatures, els desplaçaments amb cotxe poden convertir-se en un repte per a la nostra perícia, sobretot si viatgem per carreteres secundàries. Sabies que quan hi ha gel a la carretera la distància de frenada pot ser fins a deu vegades superior que amb el paviment sec? Sabries com reaccionar quan la carretera per on transites s’ha convertit en una pista de patinatge?

Et donem aquí algunes pistes: sobre quan has d’estar especialment alerta, sobre quines mesures de precaució prendre i sobre què fer si acabes trepitjant una placa de gel.

T’interessa: Pneumàtics d’hivern o cadenes?

Quan pot haver-hi gel a la carretera?

Baixes temperatures i humitat són una combinació fatal. En aquesta infografia et mostrem quan hi ha més possibilitats que hi hagi gel a la carretera i cal que estiguis especialment alerta.

Baixes temperatures i humitat són una combinació fatal, cal que estiguis especialment alerta i que puguis controlar el teu vehicle davant de qualsevol imprevist

Quines precaucions he de prendre?

Si sospites que pot haver-hi gel a la carretera, has d’extremar les precaucions i aplicar el sentit comú:

  • Fes com tothom: Si veus que la resta de vehicles circula més lentament del que és habitual, pensa que poden conèixer la zona o haver detectat alguna placa. Posa’t alerta, perquè potser algú realitza involuntàriament alguna maniobra inesperada.
  • Presta atenció a la senyalització: L’existència de senyals de paviment lliscant t’ajudarà a detectar punts crítics.
  • Redueix la velocitat i augmenta la distància de seguretat.
  • Condueix amb suavitat i no facis maniobres brusques.
  • Evita avançar altres cotxes.

Què faig si trepitjo una placa de gel?

Doncs, abans de res has de conservar la calma i intentar no realitzar maniobres brusques. No frenis tret que sigui imprescindible i tingues en compte si el teu cotxe disposa d’ABS o no quan ho facis, ja que el vehicle reacciona de manera diferent. En aquesta infografia t’expliquem què has de fer:

Si trepitges una placa de gel has de conservar la calma i intentar no realitzar maniobres brusques

I recorda que, davant de qualsevol incidència, amb nosaltres pots conduir tranquil perquè cobrim tots els detalls. Des de la menor avaria fins a un sinistre greu. Més informació sobre les nostres assegurances de cotxe.

Creativitats: Ferran Morales