Com col·loco la cadireta de cotxe del meu fill?

Por: RACC Blog

 

El Reglament de Circulació ha canviat pel que fa als sistemes de retenció infantil (SRI). Si viatges amb nens, és imprescindible que coneguis la nova normativa, perquè hi ha variacions que com a conductor t’afecten i la responsabilitat és teva. La modificació entra en vigor l’1 d’octubre del 2015.

cadireta infantil

El canvi més destacat és que els menors d’edat d’estatura igual o inferior a 135 cm han d’ocupar obligatòriament els seients del darrere en els vehicles de fins a 9 places. L’única excepció, com indica la modificació del Reglament, es pot produir si hi ha altres nens de la mateixa alçada que ja ocupen aquests seients, que al cotxe no es puguin instal·lar tots els dispositius de retenció necessaris o que el vehicle no disposi de places posteriors.

Molts usuaris us deveu fer la pregunta: On he de seure al meu nadó si viatjo sol/sola? No hi ha cap excepció per a aquest motiu (menys les ja indicades), per la qual cosa has de seguir la legislació general.

Com que hi ha diferents tipus de sistemes homologats, uns orientats en el sentit de la marxa i altres en sentit contrari, el Reial Decret indica que com a comprador d’un dispositiu de retenció infantil has de seguir al peu de la lletra les instruccions que el fabricant està obligat a oferir, però també et convé tenir en compte els consells d’especialistes.

com instal·lar correctament la cadireta de cotxe

Instal·lació correcta dels SRI

El RACC i Jané s’han preocupat sempre per la seguretat en general i per aquest tema de les cadiretes en particular. El més destacable de l’últim estudi que han presentat és que el 32,7% dels menors de 12 anys viatgen amb els SRI col·locats de manera incorrecta. Per ajudar-te, et donem les indicacions per grups d’edat:

  • Grup 0, fins a 10 kg, i 0+, fins a 13 kg.
    Si va en cabàs, ha d’anar en posició horitzontal i transversal a la marxa. El cabàs ha de ser homologat per utilitzar-lo com a SRI; el fabricant ho ha d’indicar al manual de l’usuari, i si no és així, s’ha d’utilitzar una cadireta.
    En cadireta, sempre en sentit contrari a la marxa.
  • Grup 1 (9 a 18 kg), Grup 2 (15 a 25 kg) i Grup 3 (22 a 36 kg).
    Del Grup 1, en el sentit contrari de la marxa i com més temps millor fins als 2 anys o alternativament en el sentit de la marxa, segons les recomanacions del fabricant.
    En els Grups 2 i 3, s’han de situar en sentit de la marxa, preferiblement als seients del mig del darrere.
Infracció greu o molt greu

Mai ha de passar perquè hi ha en joc la integritat dels infants, però has de saber que si no utilitzes els sistemes de retenció infantil correctament et poden multar amb una infracció greu o molt greu.

Pel que fa als taxis, segueixen sense ser obligatoris els sistemes de retenció infantil sempre que es circuli per zona urbana, però obligatoris en zona interurbana.

Quant als vehicles de més de 9 places, el responsable del vehicle o el guia ara han d’informar de l’obligació d’usar els sistemes de retenció infantil.

I per evitar sorpreses en el cas que et trobis amb algun contratemps, confia en l’assegurança de cotxe RACC, segur que no et fallarà.

 

Creativitat: Ferran Morales