Quan se substituiran els triangles pels llums V-16?

Per: Albert San Andrés

L’entrada en vigor el 1999 dels triangles de senyalització d’accidents va suposar un gran avenç a l’hora d’evitar contratemps derivats d’una parada d’emergència a la via, millorant la visibilitat del vehicle i dels seus ocupants. Aquesta solució, tot i que era efectiva, perdia eficàcia en condicions de baixa visibilitat –nit, boira, pluja, etc.– i, a mitjan any 2021, la DGT va anunciar un canvi en la mesura per intentar millorar aquest aspecte amb el canvi dels triangles pel llum V-16 homologat. Ja vam parlar anteriorment de com senyalitzar un accident amb la V-16.

Què és el llum V-16 i com funciona?

El llum V-16 és un dispositiu circular que emet un senyal lluminós que es col·loca al sostre o al lateral del vehicle, sense que el conductor hagi de baixar del cotxe, per disminuir els atropellaments. Emet llampades giratòries intenses de color taronja, semblants a les d’una sirena, per alertar la resta de vehicles de la via d’una avaria o un accident. Òbviament, han de ser resistents a l’aigua i portar un imant per enganxar al cotxe. En condicions de visibilitat escassa, pot arribar a ser visible fins a 1 km de distància, amb una durada de bateria aproximada de dues hores i amb un geolocalitzador que permeti disposar de la ubicació exacta.

Aquests llums amb geolocalització permetran compartir les coordenades de l’accident, emetent un senyal cada 100 segons, per facilitar als serveis telemàtics d’emergència la feina i augmentar l’eficàcia en el temps de reacció. La plataforma DGT 3.0 reenvia les dades als vehicles connectats i es transmet al sistema LINCE, el Sistema de Gestió d’Incidències de Trànsit a les Carreteres d’Espanya, i pot traslladar el missatge d’advertiment a panells lluminosos.

Quan substituirà definitivament els triangles?

El llum V-16 conviu amb els triangles des de l’1 de juliol del 2021, encara que s’espera que s’apliqui definitivament l’1 de gener del 2026, quan tots els cotxes que circulin per territori espanyol les hagin de portar, com es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del 21 de desembre del 2022.

Quan s’hagi de fer servir el V-16 a la carretera, la millor opció és tenir contractada l’assegurança amb el Club RACC, l’assistència a la carretera de la qual es converteix en un pas fonamental per passar el mal tràngol de manera més efectiva.