Saps com estalviar fins a 1.000 euros conduint?

Per: David Felipe

com estalviar

Com estalviar molts diners conduint? Doncs, no bevent alcohol abans de seure davant del volant… Valgui el recurs sensacionalista —el reconeixem i l’assumim— per, a les portes de revetlles i festes estiuenques, tornar a alertar sobre un dels principals factors de risc en la seguretat viària.

Malgrat els indiscutibles avenços en la conscienciació dels conductors a l’última dècada, sorgeixen estudis que ens demostren que encara queda un llarg camí per recórrer en aquesta qüestió. Fa poc, la Direcció General de Trànsit (DGT) va donar a conèixer una dada fulminant: quatre de cada deu conductors morts el 2014 a Espanya van donar positiu en drogues, alcohol o psicofàrmacs en sang. Entre els morts, prop d’un 70% va donar positiu en consum d’alcohol, segons la Memòria de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

La reforma de la Llei de Trànsit que va entrar en vigor el maig del 2014 va endurir les sancions als conductors reincidents i a aquells que circulin amb una taxa que superi el doble de la permesa. D’aquesta manera, la taula de sancions general és la següent:

com estalviar conduint bé

Cal recordar que, en cas de conductors professionals i novells, la taxa màxima permesa d’alcohol en aire espirat es redueix a 0,15 mg/litre. D’altra banda, els conductors que superin els 0,6 mg/litre en aire incorren en un delicte penal, que pot suposar penes de tres a sis mesos de presó, multa de sis a dotze mesos o treballs en benefici de la comunitat (de 30 a 90 dies), així com la retirada del carnet de conduir d’un a quatre anys.

Sabies que els vianants també estan obligats a passar un control d’alcoholèmia?

La Llei de Trànsit també especifica l’obligació dels conductors de passar un control d’alcoholèmia o drogues quan siguin requerits. Com a novetat, estén aquesta obligació a tots els usuaris de la via —vianants inclosos—, en cas que es trobin implicats en un accident de trànsit o hagin comès una infracció. No és una broma: l’estudi de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses també fixa en un 40% el percentatge de vianants morts que van donar positiu en drogues, alcohol o psicofàrmacs.

En aquest sentit, la DGT recorda algunes de les principals conseqüències que provoca la ingesta d’alcohol, tant en conductors com en vianants: menor percepció o percepció errònia de l’entorn, pèrdua de visió o major assumpció de riscos.

Entre els centenars de campanyes que alerten d’aquest risc val la pena recordar la llançada per Mothers Against Drunk Driving (MADD), una associació creada per mares de víctimes d’accidents de trànsit relacionats amb el consum d’alcohol. Malgrat que té ja alguns anys, la seva vigència és aclaparadora.

T’interessa: contracta la teva assegurança de cotxe online amb el RACC

Si tens dubtes sobre l’efecte de l’alcohol en el teu cos, val la pena recuperar l’article Alcohol i conducció, coneixem els nostres límits? Veuràs com la percepció de la majoria de conductors sobre la quantitat d’alcohol que podem ingerir i seguir “controlant” al volant està molt lluny de la realitat …

Creativitat: Ferran Morales