Com hem de vestir-nos per anar amb bicicleta?

Por: RACC Blog

En els darrers anys, la bicicleta s’ha convertit en una de les principals apostes de mobilitat a les grans ciutats. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, els desplaçaments amb bicicleta no paren de créixer, sobretot a causa de l’augment dels carrils bici i les millores en la infraestructura per als ciclistes. De fet, Barcelona se situa ja entre les 20 millors ciutats del món per anar amb bicicleta, segons el famós índex Copenhagenize.

Si t’has decantat per fer el canvi a la bici, segurament tens clares les normes de seguretat i quin tipus de bici és la que et va més bé. Però saps com adaptar el teu vestuari al fred i a la calor?

A l’hivern, roba aïllant i transpirable

El clima mediterrani convida a anar amb dues rodes, és un fet. Però no ens hem de refiar i pensar que podem anar amb bici vestits com si anéssim a peu. Les següents peces t’ajudaran a mantenir-te calent a l’hivern, però sense acabar aclaparat per la suor mentre pedaleges.

De 10 a 15 graus: guants sí, però no de llana

Potser anant a peu no te’n posaries. Però tingues en compte que, quan vas més de pressa, el fred i el vent poden acabar deshidratant-te la pell de les mans. Per evitar-ho, fes servir uns guants tècnics, que siguin transpirables i t’aïllin del vent. Els de llana no són la millor opció, principalment si plou.

De 5 a 10 graus: abriga’t, però sense passar-te

Per por de passar fred pots cometre l’error d’abrigar-te més del compte, utilitzant capes i capes que, després d’anar una estona amb bici, poden acabar molestant. El millor amb aquestes temperatures és que t’abriguis una mica més. Però no massa (per exemple, tria el jersei de llana o la samarreta polar que tens reservats per als dies de més fred). I, això sí, posa’t un abric que t’aïlli del vent i que sigui transpirable, com els que solen usar-se a les travesses de muntanya.

A més, t’has de tapar bé el coll i el cap. Una bufanda i una gorra de llana et poden fer servei.

De 0 a 5 graus: no oblidis protegir les zones especialment sensibles

No és estrany que, després d’un dia de platja, veiem que l’empenya dels peus o la zona de darrere de les orelles s’han posat vermells perquè ens hem oblidat de posar-nos-hi crema. El fred extrem també pot danyar zones que potser no has tingut en compte en el moment de protegir-te, com les orelles o el nas. Per evitar-ho, tingues preparat un kit bàsic antifred amb orelleres (les de tipus cinta abriguen i ocupen poc espai) i un buff ample que, a més a més del coll, et permeti tapar també la boca i el nas.

Afegeix-hi, a més, una samarreta interior tèrmica perquè el tronc no se’t refredi en cap moment. Si tens uns pantalons impermeables, posa-te’ls a sobre de les peces de roba que fas servir habitualment, encara que no plogui (t’aïllaran del fred). Altres opcions a tenir en compte són uns mitjons transpirables però que abriguin i escalfadors.

A la primavera i la tardor, especial precaució amb la pluja

Les temperatures suaus pròpies d’aquestes estacions (entre 15 i 20 graus) fan que normalment no faci falta roba extra per circular amb bicicleta. El que sí que has ​​de tenir en compte és el risc de pluja, molt present a la primavera i la tardor.

Perquè la pluja no et sorprengui, tingues sempre un impermeable a mà quan vagis amb bici. Pot ser enrotllable, que ocupa molt poc espai. Si te n’has de comprar un, tria’l amb cintes reflectants. Això et farà més visible (cosa que és molt important en els dies de pluja intensa). I si portes jaqueta, millor que sigui amb caputxa.

A l’estiu, compte amb la calor intensa

El bon temps és esperat per molts ciclistes urbans. Per fi es poden deslliurar de les capes de roba. La por de patir grips i refredats es redueix i poden sentir el vent directament sobre la pell. Però no es pot abaixar la guàrdia davant la calor.

  • Negre: millor evita la roba d’aquest color. És el que absorbeix més calor, i pot fer que arribis més sufocat a la teva destinació. És millor que triïs tons clars i roba de teixits lleugers i transpirables (cotó, lli…). I porta sempre una samarreta de recanvi, per si el trajecte t’ha fet suar més del que et pensaves.
  • Crema solar, la teva segona pell. Samarretes de tirants, pantalons curts… deixen els braços i les cames al descobert a l’estiu. No surtis sense haver-te aplicat la crema solar més adequada per al teu tipus de pell.
  • Protegeix-te també els ulls. El sol intens de l’estiu et pot enlluernar, amb el perill que això implica. Pots evitar-ho fàcilment utilitzant unes ulleres de sol adequades. Portar gorra és una altra opció.
  • Adquireix un suport per a les ampolles d’aigua. No és estrictament una peça de vestir. Però pot ajudar, i molt, a reduir el risc de deshidratar-te. És fonamental que a l’estiu beguis sovint. Aquest simple accessori t’ajudarà a evitar el perillós cop de calor.

Vestir-se de forma adequada pot fer que els trajectes amb bicicleta siguin molt més còmodes. Si la fas servir de manera habitual, tingues en compte que el RACC et pot ajudar amb RACC bici, que ofereix, entre altres serveis, assistència mecànica en carretera i assistència sanitària en cas d’accident.

 

Infografies: Ferran Morales