Bicis i VMP al transport públic, quan es permeten?

Por: RACC Blog

En general, bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP) –principalment, els patinets elèctrics– es conceben com a mitjans de transport idonis per realitzar desplaçaments complets. No obstant això, la seva popularització i les polítiques de mobilitat multimodal (ús de diferents mitjans de transport en un mateix desplaçament) obren noves opcions als seus usuaris. A més, contribueixen –no està de més recordar-ho– a una mobilitat més sostenible en comparació amb els vehicles particulars amb motor de combustió.

Les possibilitats que ofereix el transport de bicicletes i patinets amb autobús, metro, tren o tramvia són infinites. Ja sigui per gaudir de l’oci com per a accions més quotidianes. En cadascuna cal conèixer, però, les normatives vigents sobre el seu ús en els diferents modes de transport públic. Com és habitual, prenem com a referència principal la ciutat de Barcelona.

Autobús: bicicletes, només plegades; VMP, amb precaució

La normativa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en relació amb la seva xarxa d’autobusos urbans només permet el transport de bicicletes plegables, sempre que viatgin plegades.

Sobre els VMP, es fa referència al fet que “patins o similars” poden transportar-se “sempre que no comportin molèsties per a la resta de viatgers” i s’han de dur plegats sempre que es pugui. Compte amb les restriccions sobre les mesures dels paquets: màxim de 100 x 60 x 25 cm (les úniques excepcions són els cotxets per a nadons i les bicicletes plegables).

En autobusos interurbans, caldria consultar la normativa de cada operador. En general, es permet transportar-los dins de l’autobús si van plegats (bicis i patinets) i compleixen els límits de dimensions dels paquets. Si no poden plegar-se, han de guardar-se al portapaquets del vehicle.

Metro: bicicletes permeses, excepte hores punta

Al Metro de Barcelona, ​​es permet l’accés de bicicletes els dissabtes, els diumenges i els dies festius, i cada dia durant els mesos de juliol i agost. Els dies laborables de la resta de l’any només es permeten fora de les hores puntes: de 05:00 a 07:00 hores, de 09:30 a 17:00 hores i de 20:30 hores fins al tancament de les instal·lacions. Si les bicicletes són plegables i es porten plegades, poden transportar-se en qualsevol moment.

Quant als VMP, aplicaria el mateix comentari que en el cas de l’autobús (no hi ha, en aquest cas, comentari específic sobre mesures del paquet). És important la prohibició explícita de no utilitzar patins o similars a les instal·lacions de metro.

Trens i tramvies: sense límit, segons ocupació

Tant al servei de Rodalies de Barcelona com als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es poden transportar bicicletes sense limitacions horàries i sempre que l’ocupació dels combois ho permeti. De tota manera, es reserven l’opció a no autoritzar-ne l’accés si els trens presenten una ocupació molt elevada. No hi ha referència del transport de patinets, per la qual cosa es recomana portar-los sempre plegats.

En el cas del tramvia metropolità (TRAM), es permet pujar-hi amb bicicletes si es col·loquen als espais reservats. Amb una condició: “Sempre que no suposi molèsties per a la resta dels viatgers per falta d’espai al tramvia”.

En qualsevol cas, i pel bé de tots els usuaris, convé ser respectuosos amb la resta d’usuaris i evitar les molèsties. Una actitud cívica contribuirà al fet que bicicletes i patinets s’acceptin de forma natural en qualsevol sistema de transport, i que seguim avançant en una bona convivència.