Consells per viatjar amb cotxe aquest estiu

Per: Deyanira García

Les vacances són a tocar i, per això, són molts els que comencen a pensar ja on anar i com desplaçar-se cap a la destinació.

La comoditat del cotxe i els avantatges que aporta tenir aquest mitjà de transport per anar d’un lloc a l’altre, un cop ja instal·lats al lloc escollit, fa que cada cop més s’opti per aquest vehicle per viatjar. Però abans d’emprendre la marxa, hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte:

  • Prepara la ruta a consciència, incloent-hi els moments per fer parades que permetin el descans del conductor. En cas d’anar-hi més d’un conductor, és aconsellable fer torns.
  • Fes una revisió del cotxe: mira que funcioni correctament la bateria, que els nivells d’oli i líquids siguin els òptims, que funcionin tots els llums i que les rodes estiguin en bon estat i amb la pressió necessària.
  • Assegura’t que tota la documentació estigui en vigor (carnet de conduir, permís de circulació, ITV i assegurança del cotxe).
  • En el cas que viatgis amb la mascota, aquesta també ha d’anar documentada, a més de ser transportada de manera que no interfereixi en la seva seguretat ni en la de la resta de viatgers.
  • Els viatges amb canalla poden ser complicats, així que és millor portar jocs perquè s’entretinguin.
  • Recorda viatjar amb roba còmoda i també portar una mica de menjar i beguda, especialment si el viatge és llarg.
  • Evita portar bosses soltes a l’interior del cotxe, si és possible ha d’anar tot al maleter.

Com evitar multes

Més enllà d’aquests consells que podríem catalogar d’imprescindibles, també n’hi ha altres de més concrets que, si no s’hi para l’atenció que mereixen, poden suposar l’incompliment d’una norma i, per tant, comportar una multa:

  • Zones de baixes emissions: Cada cop són més els municipis que compten amb una zona de baixes emissions. S’hi restringeix l’accés als vehicles més contaminants. Aquesta regulació és municipal, per la qual cosa probablement varia d’una localitat a una altra. Per això és important consultar-ho abans.
  • Limitació a l’estacionament: Alguns municipis, a l’estiu, poden limitar l’estacionament, permetent que en algunes zones només aparquin els residents o imposant un horari.
  • Limitació de la circulació: Es pot donar el cas que l’allotjament estigui dins d’una àrea on la circulació estigui limitada. Per evitar una multa per circular per un lloc prohibit, cal fer una gestió prèvia amb l’allotjament perquè ens proporcioni una autorització i així evitar la sanció. Aquests papers s’haurien de guardar també un cop s’hagi acabat l’estada de vacances, ja que poden servir de justificant en cas de rebre una sanció els dies després de la sortida. Pel que fa a les limitacions de circulació, també cal destacar que en alguns parcs naturals o platges no es permet l’entrada de vehicles.
  • Viatges fora del territori nacional: Informa’t de la normativa de circulació del país, així com de la documentació que necessites, ja que en alguns llocs cal el permís internacional per poder conduir. Aquesta informació es pot aconseguir consultant els webs oficials del lloc de destinació. En cas d’obligació del permís internacional, el RACC us ofereix l’ajuda per a l’obtenció del permís i assessorament.

Què passa si circulo amb un cotxe de lloguer?

El compliment de la normativa és igual per a un cotxe propi o com de lloguer. En cas de ser llogat i rebre una multa per incompliment d’alguna norma, el conductor que consta al contracte de lloguer serà qui rebi la sanció. I en cas de poder justificar que era un altre conductor, es cobrarà per fer la gestió d’identificació.

Com evitar les sancions?

La majoria de sancions es poden evitar, si prèviament s’ha buscat informació. Avui és senzill, ja que a través de les pàgines oficials dels estats, comunitats o, fins i tot, municipis del lloc a visitar es pot obtenir informació sobre restriccions, normatives o documentació específica. També es recomana estar familiaritzat amb els nous senyals i normatives de la DGT. Això sí, és aconsellable invertir un temps per buscar-ho tot abans d’arribar al lloc i així poder planificar la ruta sense incidents.

Finalment, recordem que el RACC compta amb assegurança de cotxe i assistència a la carretera perquè només t’hagis de preocupar de gaudir del viatge.

Potser t’interessa: 5 idees per descobrir els Picos de Europa amb canalla

No et perdis: La guia de viatge